Hirdetés
Egészségügyi Világszervezet

Megfontoltan kell feloldani a korlátozásokat

Illusztráció: Pixabay
Győr+
2020.04.14. 05:48

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint megfontoltan kell feloldani az új koronavírus-járvány terjedésének feltartóztatását célzó korlátozásokat.

Hirdetés

Az új típusú koronavírus okozta járvány gyorsan terjed és jóval lassabban lehet megfékezni – hangoztatta interneten közvetített hétfői genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója. Hangsúlyozta, hogy a korlátozó intézkedéseket lassan kell feloldani, miután a megfelelő közegészségügyi intézkedéseket meghozták.

Úgy vélte hogy a világszerte eddig 115 ezer ember halálát okozó Covid-19 betegség terjedését teljesen csak hatékony oltással lehetne megakadályozni.

Hirdetés

A globalizáció korában fennáll a Covid-19 újbóli felbukkanásának és újraterjedésének a kockázata – tette hozzá.

Mint mondta, egy új stratégiában foglalják össze az új koronavírussal kapcsolatos tapasztalatokat és javaslatokat azon országok számára, amelyek a járványügyi intézkedések lazítását fontolgatják. Kiemelte, hogy a döntések meghozatalánál az emberek egészségének megóvása az elsődleges, és az, hogy mit tudunk a vírusról és viselkedéséről.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz hat kritériumot említett:

  • a fertőzések ellenőrzés alatt legyenek,
  • az egészségügyi rendszer rendelkezzen megfelelő eszközökkel minden fertőzött kimutatására, tesztelésére, elkülönítésére és kezelésére, valamint le tudja nyomozni ezek kapcsolatait,
  • a lehető legkisebbre kell csökkenteni a fertőzésveszélyt az egészségügyi intézményekben és idősotthonokban,
  • óvintézkedéseket kell életbe léptetni a többi között a munkahelyeken és az iskolákban,
  • biztosítani kell az importált esetek kezelhetőségét,
  • a közösségeket teljességgel felkészítsék az “új normalitáshoz” történő alkalmazkodásra.

“Minden országnak átfogó intézkedéscsokrot kell foganatosítania a járvány terjedésének lassítására és az életek megmentése végett, azzal a céllal, a fertőzöttek számát alacsony szintre, vagy nullára lehessen csökkenteni” – mondta Tedrosz.

A főigazgató emlékeztetett arra, hogy az új koronavírus tízszer olyan halálos, mint a 2009-ben Mexikóban megjelent és világméretű influenzajárványt okozó A típusú H1N1 altípusú vírus.

“Az országokban gyűjtött adatok alapján egyre világosabb képünk van az új koronavírusról, viselkedéséről, feltartóztatásának módjairól. Tudjuk, hogy a Covid-19 betegség gyorsan terjed és tudjuk, hogy halálos: tízszer halálosabb, mint a 2009-es világméretű influenzajárványért felelős vírus” – emelte ki.

A 2009-es influenza-világjárványt a H1N1/09 vírus okozta. A 2009 áprilisában felfedezett vírus sertésinfluenza, madárinfluenza és emberi influenza génjeit egyaránt tartalmazta. A járvány Mexikóban kezdődött hónapokkal azelőtt, hogy hivatalosan hírt adtak róla. 2010. január 3-ig a WHO 12 800 megerősített halálesetet tartott nyilván, a valós szám kétségkívül magasabb lehetett.

Kapcsolódó témák: #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat