Hirdetés
De nem értékelhetjük lazításnak a mostani helyzetet

Készen állunk, hogy kontroll alatt tartsuk a járványt

Fotó: Pixabay
Győr+
2020.05.01. 10:50

Készen állunk arra, hogy a fertőzéseket kontroll alatt tartsuk. Ugyanakkor továbbra is szeretnénk elkerülni a nagy számú megbetegedést, ezért nem lazítunk, és továbbra is nagy óvatosságot kérünk - hangsúlyozta az országos tiszti főorvos az operatív törzs május elsejei online sajtótájékoztatóján.

Hirdetés

Dr. Müller Cecília elmondta: 11-en honfitársunkat veszítették el magyar családok, ugyanakkor 600 fölé emelkedett a gyógyultak száma, 983-an vannak kórházban súlyosabb tünetekkel, 49-en pedig lélegeztetőgépen.

Nagyon nagy eredménynek tartjuk, hogy sikerült elkerülni a robbanást, a hirtelen esetszám-növekedést. Ezzel az egészségügy időt nyert és felkészülhetett.

Hirdetés

„Készen állunk arra, hogy a fertőzéseket kontroll alatt tartsuk. Ugyanakkor továbbra is szeretnénk elkerülni a nagy számú megbetegedést, ezért nem lazítunk, hanem továbbra is roppant nagy óvatosságra van szükség – hangsúlyozta az országos tiszti főorvos.

„Mindenki tartsa be a rá megszabott szabályokat Budapesten és környékén, de ugyanígy vidéken is. Ne értékeljük lazításnak a mostani a helyzetet – hívta fel a figyelmet dr. Müller Cecília.

Hozzátette: a munkáltatókat továbbra is arra kérik, hogy amennyiben megoldható, munkavállalóik távmunkában, otthonról végezhessék feladatukat, tüneteket produkáló alkalmazott pedig semmiképpen se jelenjen meg a munkahelyén.

Az országos tiszti főorvos tájékoztatója előtt Dion Gábor pénzügyminisztériumi államtitkár a hitelmoratóriummal kapcsolatban kiemelte:

Összességében 3600 milliárd forint hitel törlesztését függesztették fel a rászorultak esetében, ami egyedülálló intézkedés Európában is. Dion Gábor azonban hozzátette: aki teheti, kérjen továbbra is törlesztést.

Az egyéni adósok 40 százaléka változatlanul törleszt, a vállalatok 60 százaléka kamatot fizet, 30 százalékuk pedig a teljes hitelét. A gazdasági szereplőket és lakosságot tehát sokkal erősebb állapotban érte a mostani helyzet, mint 2008-as válság idején – tette hozzá pénzügyi államtitkár.

Kapcsolódó témák: #Járványhelyzet | #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat