Különböző mértékű a fertőzöttség

Húsz idősotthonban van fertőzött

Győr+
2020.04.21. 12:43

Az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos és Kiss Róbert rendőr alezredes is elmondta az aktualitásokat és válaszoltak az újságírói kérdésekre is.

Müller Cecília országos tisztifőorvos tájékoztatóját a legfrissebb adatokkal kezdte, amelyeket korábban a Győr+ Média is közölt.

Az aktuális járványügyi helyzetről Müller Cecília elmondta, a fertőzéseket elsősorban zárt közösségekben detektálják, amelyek leginkább az idősotthonokat és kórházi osztályokat érint.

Jelenleg húsz idősotthonban van már fertőzött beteg, de a tisztifőorvos kiemelte: a fertőzöttség mértéke különböző, a legtöbb helyen csak egy-egy ápolt vagy ápoló az érintett. Hangsúlyozta, hogy az ellenőrzés folyamatos, amelynek eredményeiről a szakemberek és a kollégái folyamatosan tájékoztatják.

Szólt a Magyar Honvédség feladatáról is, akik a Pesti úti idősek otthonában is heroikus munkával végeztek fertőtlenítést, s kiemelte: továbbra is számítanak a segítségükre. Ennek értelmében az összes olyan otthont fertőtlenítik, ahol fertőzött személyt találnak. Visszatérve a Pesti úti idősotthonra elmondta, a laborvizsgálatokat hétfőn befejezték, ám a járványügyi vizsgálat tovább folytatódik. Elmondta, akik jelenleg kórházban vannak, azok két negatív teszteredmény esetében térhetnek majd vissza az idősotthonba, amelyet fertőtlenítettek és többször megvizsgáltak, felkészítettek.

„Minden bizodalmunk megvan abban, hogy a jövőben a fertőzések száma mérséklődik az intézményben” – emelte ki az országos tisztifőorvos.

Az általános adatokra rátérve elmondta, kórházban 842 fő van, 82 fő szorul lélegeztetőgép segítségére, az ő állapotuk súlyos. Hozzátette, negyvenes-ötvenes éveiben járó emberek is vannak lélegeztetőgépen.

Hangsúlyozta, hogy a WHO magyarországi képviselője szerint hazánkban a mintavétel, vagyis a tesztelés módja és mennyisége elégséges. A legrosszabb forgatókönyvre való felkészülést is megfelelőnek vélte, de abban bíznak, erre nem lesz szükség.

Az országos tisztifőorvostól a szót Kiss Róbert rendőr alezredes vette át, aki a határokon tapasztalható helyzetről beszélt elsőként. Ebből kiderült, hogy kisebb fennakadások vannak csupán, s ezek is csak a teherforgalom területén. A rendőrség munkatársai továbbra is figyelmeztetnek, bírságolnak és ha szükséges, akkor fel is jelentenek. Kiemelte, hogy eddig 255 büntetőeljárás indult, amelyek között a rémhírterjesztés is szerepel. Arra az újságírói kérdésre is válaszolt, hogy aki hatósági karantéban van, az otthonról dolgozhat-e. A válasz határozott igen volt.

Nyitóképünk illusztráció!

Kapcsolódó témák: #koronavírus |