Hirdetés

Háziállataink nem kapják el a humán koronavírust!

Győr+
2020.03.18. 10:23

Először is tisztázzuk, háziállataink és a jelenlegi emberi koronavírus közt nincs összefüggés! Különböző felkészületlen médiumok, illetve hamishírgyártók, sőt néha még jóhiszemű „szakértők” is belegabalyodhatnak ebbe a témába, felesleges pánikot keltve, aminek a szerencsétlen és ártatlan állatok isszák meg a levét! Azonban egyértelműen kijelenthető, hogy a háziállataink nem kapják el, és nem fertőződnek meg a jelenlegi emberi koronavírussal!

Hirdetés

Vannak úgynevezett zoonózisok, mikor állatok fertőzhetnek meg embereket, például bélférgesség, egyes gennykeltő baktériumok, stb., azonban humán vírus embereket betegít meg, állatokat betegítő vírus állatokat betegít meg. Ez alól vannak kivételek, lásd madárinfluenza, veszettség, de az új koronavírus nem tartozik ezek közé. Rengeteg féle koronavírus ismeretes a különböző élőlények között, amik köszönő viszonyban sincsenek az új emberi koronavírussal, ezekhez általában vannak vírusspecifikus vakcinák, amiket az állatgyógyászat évtizedek óta használ. Az immunrendszer három alapvető bástyára épül. Kültakaró, légzőrendszer és az emésztőrendszer. A kültakaró a legnehezebben kikezdhető védelmi rendszerünk. Itt többnyire egyéni higiéniával védekezhetünk a kórokozók ellen, az állatoknál pedig, környezetük tisztán tartásával.  A második védelmi bástya az emésztőrendszer. Születéskor az anya föccstejétől (kolostrum) imunglobulinok szívódnak fel, amik védik az újszülöttet. A felnőtt emberi bélflórára a  joghurtoknak, illetve gyógyszertári készítményeknek van kedvező hatása. A különféle vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek, amik az immunrendszert támogatják, csak egészséges és jól működő bélrendszerből képesek felszívódni! A harmadik védelmi rendszerünk nekünk emlősöknek a légzőrendszer. Alaphelyzetben rendkívül sok baktérium lakja, amelyek egyensúlyban vannak,  ellenben ha ez a kényes egyensúlyi helyzet felborul, bekövetkezik a baj. Ilyenkor aktívvá válnak és elkezdenek gyorsan szaporodni, azonban antibiotikummal lehetséges a kezelésük. A problémásabb helyzet akkor áll elő, ha vírusfertőzés következik be. Ilyenkor másodlagos azaz szekunder baktériumfertőzések is megjelenhetnek. Ezt hívja a köznyelv szövődménynek. Ezért mindent meg kell tennünk a jó immunrendszer kialakítására. A vírus nem gyógyítható antibiotikummal, csak az immunrendszer képes legyőzni!

A fentiek ismeretében mindenkit kérünk, hogy a továbbiakban is odaadással gondozza háziállatát! Még véletlenül se engedjék szabadon, mert ezzel felesleges pusztulásukat okozzák. Gondoskodjanak megfelelő táplálékról és friss vízről számukra. Meglátják, hogy még ezekben a nehéz időkben is odaadó szeretetükkel meghálálják az önök gondoskodását!

Kapcsolódó témák: #koronavírus |
Hirdetés