Hirdetés
Koronavírus

Ausztriában is emelkedik az új fertőzöttek száma

Illusztráció: Pixabay
mti
2021.07.13. 19:09

Az osztrák egészségügyi hatóságok egy hónap után először kedden regisztráltak újra 200 fölötti új koronavírusos megbetegedést.

Hirdetés

A szakértők és a politikusok is számoltak a járványügyi mutatók enyhe emelkedésével, melynek oka – Ausztriában és Európa-szerte is – a delta variáns terjedése. Mivel egyelőre ennek ellenére is alacsonynak számít a napi új koronavírusos megbetegedések száma, a hatóságok könnyebben tudják a kontaktkutatást végezni, és ezáltal a fertőzési láncokat megszakítani.

Kedden a legtöbb új koronavírusos megbetegedést – 83-at – Bécsben regisztrálták, ami elsősorban annak tudható be, hogy országos szinten itt végzik a legtöbb szűrést, méghozzá jórészt a sokkal megbízhatóbb PCR-tesztekkel.

Hirdetés

Hétfőn országosan 131 377 koronavírustesztet végeztek el, ezekből 54 404 volt PCR-teszt. A fővárosi egészségügyi válságstáb szóvivője rámutatott, hogy az elmúlt két hétben Bécsben végezték el a PCR-tesztes osztrák szűrések 91 százalékát. A főváros legtöbb gyógyszertárában ingyenesen lehet teszteltetni, de több központi tesztállomás is működik. Ezekre azért van szükség, mert az éttermeket, kulturális és sportrendezvényeket továbbra is csak azok látogathatják, akiket már beoltottak, átestek a betegségen, illetve negatív koronavírusteszttel rendelkeznek.

Hollandiában pedig nem csupán emelkedik, hanem meredeken emelkedik a koronavírussal újonnan fertőzöttek száma, főleg a fiatalok körében, a járványügyi szakértők az ügyvivő kormányt hibáztatják, amiért a tanácsaikat figyelmen kívül hagyva, túl korán vezetett be járványügyi lazításokat – írta kedden a holland sajtó.

Az egészségügyi hatóság legfrissebb statisztikái szerint a vírus reprodukciós rátája 2,17-re ugrott az egy héttel korábbi 1,37-ről, a fertőzési arány pedig hatszorosára emelkedett.

Kedden újabb 7890 embernél diagnosztizálták a koronavírus-fertőzést, és az elmúlt két napban nőtt a kórházi felvételek száma is. Hétfőn és kedden 18 embert szállítottak egészségügyi intézménybe ápolásra.

A De Volkskrant című holland napilap azt írta, hogy a járványügyi szakértők figyelmeztették a Mark Rutte vezette ügyvivő kormányt, hogy június végén még túl korai lenne teljes mértékben feloldani a járványügyi lazításokat.

Kapcsolódó témák: #Európai Unió | #Járványhelyzet | #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat