Hirdetés
Járványhelyzet

A csehek nagyon keményen megérzik a német szigort

Fotó: Pixabay
mti
2021.02.15. 17:38

Hosszú kocsisorok és többórás várakozás jellemezte hétfőn a cseh-német közúti határátkelőket, miután Németország éjféltől kezdődően a csehországi koronavírus-járvány egyre romló adatai miatt felújította a határellenőrzéseket.

Hirdetés

A német határőrök a nap folyamán a személygépkocsik százait fordították vissza.

Bajorországba csak az egészségügyben dolgozó külföldi vendégmunkásokat engedték be, míg Szászországba a mezőgazdasági vendégmunkásokat is. Minden esetben feltétel volt a friss negatív vírusteszt. A határállomások cseh oldalán ezért már vasárnap mozgó tesztelőállomásokat állítottak fel a hatóságok.

Hirdetés

Több ezer cseh vendégmunkás, aki nem az egészségügyben, hanem más területeken dolgozik, már vasárnap este átment Németországba, ahol munkaadójuk ideiglenes szálláshelyet biztosított nekik – jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió.

Ez az intézkedés nem váltott ki egyöntetűen pozitív fogadtatást a csehek körében, a többség azonban azt mondja, nem akarja elveszíteni munkáját, ezért inkább vállalja az ideiglenes németországi tartózkodást. A napi ingázás lehetősége ugyanis, amely több tízezer cseh állampolgárt érintett, hétfőn a szigorú határellenőrzések bevezetésével megszűnt.

Csehország és Németország között hétfőn ideiglenesen megszűnt a vasúti és autóbusz-összeköttetés. A csehek bejelentették, hogy Prágából nem indulnak sem személyszállító vasúti szerelvények, sem autóbuszok Németországba.

A kamionokra és a teherszállításra más szabályok vonatkoznak ugyan, de a németek azokat is ellenőrzik, és a friss negatív vírusteszt természetes követelés. A prágai médiajelentések szerint az autópályákon a kamionsorok hossza meghaladja a 10-15 kilométert is, a várakozási idő pedig több óra. 

Kapcsolódó témák: #határátkelők | #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat