Hirdetés
Rétvári Bence: az idősekre különösen nagy figyelmet fordítunk

70 milliárd forint plusz forrás a nyugdíjakra

Fotó: Pixabay
Győr+
2020.04.24. 11:42

Az idősek biztonságát és megbecsülését szolgáló intézkedésekről számolt be pénteki sajtótájékoztatóján Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára.

Hirdetés

Rétvári Bence hangsúlyozta: a vírusjárvány ideje alatt az idősekre különösen nagy figyelmet kell fordítani. Ennek része az anyagi biztonság megteremtése is, ezért döntött úgy a kormány, hogy a következő években fokozatos visszavezetik a rendszerbe a tizenharmadik havi nyugdíjat.

A következő év februárjában első lépésként egy negyed havival több nyugdíjat kapnak a nyugdíjra jogosultak, a rá következő évben fél havival, majd így tovább fokozatosan emelkedő mértékben 2024-ben már egy teljes havival többet.

Hirdetés

Ezzel az intézkedéssel jövőre 70 milliárd, 2024-ben pedig már 280 milliárd forinttal fordít több pénzt a kormány a nyugdíj-kifizetésekre.

Az EMMI parlamenti államtitkára az időseket érintő további lépések között említette, a nyugdíjprémium és nyugdíjak vásárlóértékének megőrzése, illetve növelése mellett, hogy egyszerűsített gyógyszerkiváltási szabályok léptek életbe, a családtagok is ki tudják váltani a gyógyszereket, telefonon lehet keresni az orvost, az idősöknek külön idősávokat vezettek be a vásárláskor, ezzel is gondoskodva a biztonságukról.

Az idős otthonokban pedig többlet biztonsági intézkedéseket vezettek be, szigorúbbak a higiénés szabályok, a jövő héttől kezdve pedig maszkokat és kesztyűket szállítanak ki a részükre.

Kapcsolódó témák: #Járványhelyzet | #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat