Tervek a teátrumban, a Konkrét vendége Bakos-Kiss Gábor

Ficsór Dávid Fotó: Marcali Gábor
2023.03.28. 09:36

Múlt héten újra visszatért az élet a Győri Nemzeti Színház épületébe, vagyis sportnyelven szólva újra teltházas előadásokkal dübörög a teátrum hazai pályán. Az energiaválság okozta bizonytalanságot ez a kulturális intézmény is legyűrte, megerősödve, nagy tervekkel és sok programmal felvértezve érkeztek vissza a színészek, vezetők és kiegészítő személyzet is saját játszóhelyükre. Erről beszélt Konkrét című műsorunkban Bakos-Kiss Gábor, a színház igazgatója.

“A társulat nemhogy nem hisztizett és nem feszengett ebben a nehéz helyzetben, hanem átlagon felül teljesített. Ezalatt a szűk három hónap alatt különböző helyszíneken tudtunk létrehozni érvényes bemutatókat, ráadásul bérletszünetben tudtuk ezeket a darabokat teltházzal játszani. Mellettük létrejött még négy másik bemutató: a Padlásszínházban bemutattuk Az erősebbet, és készült három olyan tantermi, illetve szünetszínházi előadás, amelyet bemutattunk a Padlásszínházban és azóta járjuk vele az országot” – fogalmazott a műsorban a direktor.

Magyarország rendezi idén áprilisban a 10. Színházi Olimpiát. Ez azt jelenti, hogy 35 ország 200 társulata érkezi hazánkba és 70 helyszínen 50 előadást láthatnak az érdeklődők. A fővárosi helyszínek mellett vidéki színházak is kiveszik a részüket a programból, a Győri Nemzeti Színház ad otthont április közepén a Patchwork-fesztiválnak. “Az, hogy Budapesten kívül Győrben lesz a legtöbb előadása a Színházi Olimpiának, azt gondolom, ezt nagy büszkeséggel mondhatjuk el és jelenthetjük be” – hangsúlyozta az igazgató. 

Bakos-Kiss Gábor arról is beszélt a műsorban, mennyire sikerült megvalósítania az elképzeléseit, mióta a Győri Nemzeti Színházat igazgatja. De a jövőt érintő terveiről is részletesen beszámolt. A Konkrét legfrissebb adását itt visszanézheti: