Szijjártó Péter: Politikával fűteni nem lehet!

Mireider Máté Fotó: Marcali Gábor
2023.10.02. 17:24

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Konkrét című műsorunk vendége volt, ahol a tárcavezető beszélt többek között az inflációról, Magyarország energiaellátásáról, az ország és Győr gazdasági teljesítményéről, de más aktuális témákról is szólt. Szijjártó Péter a jövő júniusi európai parlamenti és önkormányzati választások tétjéről is beszélt a műsorban.

A külgazdasági és külügyminiszter ismét Konkrét című műsorunk vendége volt. Az első téma, amelyről a műsorvezető, Ficsór Dávid kérdezte, a hétvégi szlovák előrehozott választások témája volt. A Robert Fico vezette Irány párt győzedelmeskedett, azonban magyar képviseletű párt nem jutott be a szlovák parlamentbe. Szijjártó Péter elmondta: olyan eredmény született, ami lehetővé teszi, hogy stabil kormánya legyen Szlovákiának, ez örömre ad okot. Magyarország leghosszabb határa Szlovákiával van, 654 kilométer – ez miatt az együttműködés rendkívül fontos, nem csak hazánkban, hanem annak a csaknem félmillió magyar embernek, aki a Felvidéken él. Ez mellett Szlovákia a harmadik legfontosabb gazdasági partnerünk – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Természetesen szóba került az orosz-ukrán háború is. Az Európán kívüli világból mindenki békét akar – szögezte le Szijjártó Péter. Amit nem értenek Európán kívül, hogy amikor máshol van háború a világon, akkor az Unió azonnal békét akar, és most, hogy Európán belül van háború, az Unió mintha folyamatosan szítaná a konfliktust, fegyverszállítással, és egyéb dolgokkal – foglalta össze a külügyminiszter, aki minden lehetőséget megragad arra, hogy a béke mellett szólaljon fel.

A háború egyik leginkább érezhető hatása itthon az energiahordozók árának elszállása. „Magyarországon az energiaellátás biztonságban van. Politikával fűteni nem lehet, mi az energiaellátást nem politikai kérdésnek tekintjük” – hangsúlyozta Szijjártó Péter. A külügyminiszter azt is elmondta: hazánkban a földgáztárolók töltöttsége sokkal magasabb arányaiban, mint bárhol Európában.

Az inflációról szólva azt is elmondta Szijjártó: a pénzromlás mértéke már egyszámjegyű lehetne, ha Ukrajna nem emelné a földgáztranzit árát. A hónap végére már egyszámjegyű lesz az infláció – húzta alá a miniszter. Most az inflációnak nem belső, hanem külső okai vannak már – mutatott rá Szijjártó Péter. A külügyminiszter hangsúlyozta azt is, hogy a magyar kormány kitart a gazdaságpolitikai vállalásai mellett, ezért folyamatosan támogatják a bővíteni és bővülni szándékozó cégeket, ezt a “gyármentő” programot pedig tovább folytatják a jövőben is. Ez a stratégia bejött a Covid után, és a háború ideje alatt is – emelte ki Szijjártó Péter.

A 2024-es évi önkormányzati választásról szólva a miniszter elmondta: Győrben az emberek tudnak jól választani, és bízik benne, hogy így tesznek jövőre is. Dr. Dézsi Csaba András teljesítményével elégedettek kormányzati szinten is, és ha ő győri lenne és itt szavazna, őrá tenné le a voksát.

Az ETO eddigi kiváló szerepléséről elmondta végül: jó lenne, ha Győrnek végre lenne egy stabil NB I-es csapata, és nem természetes, hogy a városnak nincs élvonalbeli együttese. A válogatott szerepléséről azt mondta: egy hibát vétett a sporttal kapcsolatban a kormány, mégpedig, hogy kicsi stadiont terveztek a Puskás Aréna tekintetében.

A teljes adás itt tekinthető meg: