Hirdetés
Minden, amit a kertészkedésről tudni érdemes

Online térbe költöztek a kertbarátok

Fotó: Marcali Gábor
Földvári Gabriella
2021.01.31. 14:57

A fél évszázada működő Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete is nehéz helyzetbe került a koronavírus-járvány miatt, nem tudták megtartani összejöveteleiket, előadásaikat, bemutatóikat, szakmai útjaikat. Nagykutasi Viktor, az egyesület elnöke alternatívaként a győri kertbarát honlapját ajánlja, ahonnan minden fontos dolgot megtudhatunk a kertészkedéssel kapcsolatban.

Hirdetés

A honlap mindennapi gyakorlati tanácsokkal szolgál a kertészkedőknek, kertbarátoknak. „Célunk a szélsőséges időjárás és a klímaváltozás miatt napi szinten felmerülő problémák, új növénybetegségek és az ellenük való védekezés módjának megismertetése, a honlapon található információk segítségével is” – hangsúlyozta az elnök.

Tavaly októberben sikerült egy online szakmai napot szervezniük A növénynemesítéstől a korszerű növényvédelemig címmel, amelynek felvételét a Győr+ Televízió készítette és megtalálható a honlapon, valamint az előadások külön-külön is elolvashatók. A szakemberek beszéltek többek között az ökológiai gazdálkodásról, a biológiai védekezésről, a növényvédő szerekről és azok alternatívájáról. Szó volt a dió növényvédelméről, ami napjainkban aktuális, mert mint köztudott, a nyugati dióburokfúró légy veszélyezteti hazánk dióültetvényeit.

Hirdetés
Az idei év terveiről szólva Nagykutasi Viktor elmondta, amint lehetőség lesz a személyes találkozásra, megtartják a kéthetente esedékes előadásaikat. Még ebben a hónapban megjelenik a tizedik Kertbarát-könyv Képes növényvédelem a szőlőben és gyümölcsösben címmel, a győri önkormányzat támogatásával, amely a növényvédelemmel foglalkozik, bemutatja a permetszereket és a természetes védekezési lehetőségeket.

Idén tavasszal is kihelyezik a Megyeháza téren a magaságyást, ahol 2×1 négyzetméteren mutatják be és népszerűsítik a kis helyigényű művelési módot. Ezúttal paprika, paradicsom, gyökérzöldség, folyton termő eper és néhány fűszernövény kerül az ágyásba, amit egészen őszig gondoznak az egyesület tagjai.

Tovább üzemeltetik a növényvédelmi előrejelző rendszert, a Győrt körbeölelő feromoncsapdákat. Ennek lényege, hogy áprilistól októberig kertbarátoknál, a város négy pontján kihelyezik a csapdákat. A szakemberek pedig figyelik, számlálják elsősorban a barack-, az alma-, a szilva-, a keletigyümölcs-molyok mennyiségét, így tudható, hogy mikorra számíthatnak a rajzási csúcsra, mikor kell a védekezést megkezdeni. A honlapon megtalálható, hogyan ismerhetjük fel az egyes kártevőket, milyen módon védekezhetünk ellenük, és a tíznaponta frissülő adatokból kiderül, mikortól várható a megjelenésük.

„Az ötmillió kertész országa lettünk a pandémia idején, sokan az elmúlt évben fedezték fel a kertészkedés szépségét, a szabadidő eltöltésének ezt a módját” – fogalmazott a szakember.

Egyre többen keresik meg az egyesületet, szakmai tanácsokért, a fiatalabb korosztály elsősorban a dísznövény-kertészkedésről, a gyepgondozásról szeretne többet megtudni, míg az ötven felettiek, a frissnyugdíjasok újból gyümölcsfákat telepítenek, ehhez várnak tanácsokat. „Örömteli, hogy újra divatba jött a kertészkedés, és én azt vallom, hogy az egészséges életmód ott kezdődik, amikor tudom, mit teszek a család asztalára, azaz az egészséges élelmiszereket mi magunk állítjuk elő” – fogalmazott Nagykutasi Viktor.

A Kertészek és Kertbarátok Győr Városi Egyesülete elérhetőségei:
www.gyorikertbarat.hu, e-mail: info@gyorikertbarat.hu .


Kövesse a Kertbarát Magazint a Facebookon is, ahol a kiskerti munkákhoz is hozunk tippeket, tanácsokat!

Kapcsolódó témák: #Kertbarát |
likeold
a fb oldalunkat