Kertbarát

Növényvédelem másként

Nagykutasi Viktor
2020.06.09. 07:01

Néhány éve egy kertbarát-előadáson hallottam a következő hozzászólást: nálam a szomszéd csalánlével űzi el a rovarokat, kártevőket, a feleségem szerint lassan minket is. Hogyan? – kérdezte az előadó. Honnét tudja, hogy csalánlével permetez? A válasz: Hát onnét, hogy nagyon büdös a kert permetezés után. Hát igen, tíz éve még kicsit másként láttuk ezt, és azt is megérezhettük, ha a szomszéd elrontott valamit.

Néhány éve az Európai Unió jóváhagyott 18 egyszerű anyagot, melyek felhasználásával nem növényvédő szerrel (kemikáliákkal) védhetjük meg a növényeinket. Ezekről azt kell tudni, hogy nem a gyógyításban, hanem a megelőzésben töltik be szerepüket.

A tenyészidőszakban hetente-tíznaponta kell elvégezni velük a kezeléseket. Ezek az anyagok a háztáji kertészkedés során a gyümölcsösben, a szőlőben, a zöldségeskertben és a díszkertben is felhasználhatók. A legfontosabb, legjobb tulajdonságuk, hogy az emberekre és a környezetre sem jelentenek veszélyt a felhasználás során.

Erre a listára került elsőként a csalán, amit atka-, rovar- és gombaölő hatásúként tartanak számon. A csalán (nagy csalán – Urtica dioica) vizes kivonata használható gomba-, rovar- és atkaölő hatású szerként. Vizes kivonatot kell belőle készíteni. Ehhez – rovar- és gombabetegségeknél – 75 g friss vagy 15 g szárított csalánlevelet 1 liter vízbe áztassunk 3-4 napig, naponta megkeverve.

Ugye emlékeznek, hogyan is kezdtem a cikket a szomszéd esetével? Hallott valamit és csinálta is, valószínűleg nem 3-4 napig áztatta, hanem több napig rohasztotta a csalánt, aminek tényleg nagyon büdös szaga lett, és így valószínűleg még a hatását is elvesztette.

Tehát a 3-4 napos áztatás után szűrjük le a növényt, és a szűrletet ötszörösére hígítva permetezzük a növényekre. Egy vegetációban 1-5 alkalommal végezhető vele a kezelés 7-14 naponta, lehetőleg a reggeli vagy az esti időszakban.

Fotó: Pixabay

A csalán használható még atkák ellen is, ilyenkor a föld feletti szárított részeit (szár, levél) kell összekeverni a talajtakarásra használatos mulcs anyaggal. 83 g szárított csalán szükséges 1 kilogramm mulcsanyaghoz. Ezt a kezelést, talajtakarást a megvédendő növény körül egyszer kell elvégezni.

Kihasználhatjuk a mezei zsurló természetesen jótékony hatását is. Ehhez főzetként 20 dkg szárított hajtásrészt áztassunk 30 percig 10 liter hideg vízben, majd forraljuk 45 percig. Az átszűrt főzetet tízszeresére hígítjuk és 1-2 napon belül felhasználjuk. Gyümölcsösben 2-6 alkalommal tudjuk felhasználni és legalább 7 napos fordulókkal. Bogyósokra egész nyáron használható 4-5 alkalommal 10-14 napos kijuttatással. Szamóca, málna esetén szürkepenész, lisztharmat, antraknózis, fitoftóra ellen, az őszibaracknál tafrinás levélfodrosodás ellen, az alma esetén alma venturiás varasodásra és almafa lisztharmatra használható.

Aki ennél is többet szeretne tudni ezen anyagokról, keresse a győri kertbarátokat, ahol az előadásokon az erre vonatkozó kérdéseket is felteheti.
Támogatott tartalom
Kapcsolódó témák: #Kertbarát |