Hirdetés

Készítsük fel kertünket a télre

Fotó: snorkulencija/Shutterstock.com
Nagykutasi Viktor, kertész-szakíró
2019.11.16. 08:15

Sajnos az utóbbi években a hófedte kert látványa egyre ritkább, így nekünk, kertbarátoknak jut a feladat, hogy a téli fagyokra érzékeny növényeinket betakarjuk. De mivel és hogyan óvjuk őket, hogy a takarásból ne fulladás legyen?

Hirdetés

A frissen telepített növényeinket, bokrokat, fákat a saját földjével töltjük fel, takarjuk. Ha gyümölcsfát vagy gyümölcstermő bokrokat, rózsát, kivit vagy szőlőt telepítünk, így kell cselekednünk. Felkupacolásra használhatunk érett komposztföldet, amelyet a tél végén a növény köré a talajba tápanyagnak beledolgozunk.

A melegigényes növényeket, szobanövényeinket, kaktuszainkat, pozsgásainkat csak fagymentes helyen teleltethetjük. Nekik a lakás vagy a fűtött télikert a legjobb, ügyelve arra, hogy kevesebb télen a természetes fény, így a locsolást is csökkenteni kell, mert hiba ilyenkor a túlöntözés. Kaktuszok és pozsgások pincében, de akár szekrényben is teleltethetők. Ilyenkor a vizet már teleltetés előtt és teleltetés közben is meg kell vonni a növényektől.

Hirdetés

A teleltetett növényeket, sőt a szobanövényeket is csak módjával tápoldatozzuk. Télen a legbiztosabb locsolási módszer a szobanövényeinknél, ha akkor adunk vizet nekik, ha ujjunk hegyével érintve a föld felülete száraz.


Néhány kedvelt növényünk teleltetése


Leander
Kevés fénnyel is beéri (pince, garázs). A hőmérséklet 6–10 °C legyen, és ne száradjon ki teljesen a földje, ez 3-4 heti locsolást jelent. Visszavágni márciusban szabad. Télen ne tápoldatozzuk. Földjét elegendő tavasszal megújítani vagy átültetni.

Golgotavirág
Legjobb 5–12 °C hőmérsékleten akár félárnyékban tartani, mérsékelt locsolás mellett. De világos, meleg helyen tartott növények rendszeres locsolás mellett télen is virágoztathatóak. Tavasszal erős visszametszéssel újítsuk meg a növényünket.

Angyaltrombita
A kertből kiásott növényeket vigyük fagymentes, 5–8 °C-os helyiségbe, ahol kevés fényt kapnak. 3-4 hetente locsoljuk és a jó idő beköszöntével vigyük ismét a szabadba. Ha földjét megújítjuk vagy jó minőségű, akár komposzttal telített földbe ültetjük, szép nagy bokorrá/fává nő. Inkább a tél végén vágjuk vissza.

Muskátli (futó vagy álló, hagyományos vagy paraszt)
Az álló muskátlinak régi jó módszer a szárazon, újságpapírba csavarva, pincében fellógatva való teleltetése, de alkalmazható a világos pincében, verandán, lépcsőházban 8–12 °C-on való teleltetés. Az elvirágzott részeket távolítsuk el. A tél végén visszatörhetjük a növényünket, és a leválasztott hajtásokat laza föld+tőzeg+perlit+homok keverékben meggyökereztethetjük. Áprilisban átültethetjük vagy muskátliföld-keverékkel földjét frissíthetjük. Télen mérsékelten locsoljuk, és csak a tél végétől kezdjük meg a tápoldatozását.

Díszfüveinket a tövétől fölfelé haladva össze kell kötözni, hogy a növény tövét ne érje a téli csapadék. Az érzékeny örökzöldeket, fenyőféléket lombbal vagy levágott fenyőgallyakkal tudjuk betakarni. Bugenvillea (murvafürt) – világos helyen teleltessük, de 8–12 °C-nál ne legyen melegebb, mert hajtásai nagyon megnyúlnak. Ha nagyon alacsony a hőmérséklet, a leveleit eldobja. Telelés alatt nagyon óvatosan locsoljuk.

A kerti növényeink téli takarására, feltöltésére legjobb az egészséges lombbal való takarás. Kisebb fagyérzékeny növények tövét egyszerűen csak rakjuk körbe száraz lombbal. Régi bevált módszer fáknál, bokroknál (kivi, füge) a nádszövettel való takarás vagy a kukoricázás. Ha csak egy-egy növényt akarunk megvédeni, készítsünk köré egy fakalodát és ezt töltsük fel faforgáccsal.

Nagyobb növényeknél a nádszövettel való takarás a legjobb és leggyorsabb megoldás. Magas törzsű növényeket úgy takarjunk, hogy a fejét vegyük körbe vagy húzzunk rá jutazsákot és azt töltsük meg száraz lombbal vagy forgáccsal. Újabban a kereskedésekben is lehet téli takarófóliát kapni, de a kertészetben alkalmazott fátyolfólia is teljesen megfelelő a növények betakarására. Ne használjunk fóliazsákot vagy kertészeti fóliát, mert ezek alatt a növény nem levegőzik, bepárásodik. A tél folyamán többször ellenőrizzük a takarásainkat és alatta a növényeinket. A téli takarót fagyok elmúlásával azonnal vegyük le, mert akadályozza a növények tavaszi megindulását.

Kapcsolódó témák: #Kertbarát |
likeold
a fb oldalunkat