Kertbarát: A tavaszra sajnos még várnunk kell

Illusztráció: Marcali Gábor
Győr+
2022.01.30. 17:23

A hőmérőt nézve vannak napok, amikor már úgy érezzük, hogy itt a tavasz, de ilyenkor jó, ha a naptárra is ránézünk és láthatjuk, hogy tél közepe van. A gyümölcsfák még ilyenkor mély nyugalmi állapotban vannak. Ha nincs sok fánk, még ne kezdjük el a metszést, csak a beteg, száraz részeket távolítsuk el, de azt is csak fagymentes időben.

Tegyük inkább rendbe a szerszámainkat, gépeinket, hogy a tavaszi munkáknál azonnal tudjuk őket használni. Elsőnek a metszéshez egy nagyon jó kézreálló metszőollóra lesz szükségünk (az utóbbi időben már a balkezeseknek is gyártanak külön ollót), érdemes vásárláskor egy-egy ágat vinni és azon kipróbálni a vágást. Egy olló akár egy életen át is segítőnk lehet, ezért megbízhatót válasszunk.

Ezután szükségünk lesz egy ágvágó (karos) ollóra, amivel a 3 cm-nél nagyobb átmérőjű ágakat vágjuk le. Ha idősek a fáink vagy ifjítani akarunk, ilyenre biztos szükségünk lesz. Ezekből akár áttételest is választhatunk, így könnyebb a vágás velük. Végül kell egy fűrész, legjobb, ha bicska fűrész, azaz összecsukható, de egy rókafarkú is megteszi.

Arra figyeljünk, hogy ezek a fűrészek oda-vissza vágnak. Száraz ágak eltávolításához használjunk egy másikat (régit), mert az viseli meg legjobban a fogazatát. A jó fűrész (fűrészlap) ismérve, ha pár centiméterre elhajlítjuk, nem törik el és szépen visszaáll eredeti állapotába. Ha nagyok a fáink, akkor egy nagyon stabil kettes létrát sem árt beszerezni.

Sőt már most keressünk egy fém tárolóedényt, amibe a kétharmad rész vizet és egyharmad rész hipót teszünk, amivel a szerszámokat fogjuk lefertőtleníteni egy-egy fa metszését követően. Így megelőzhetjük azt, hogy betegséget vigyünk át egyik fáról a másikra.

Fagymentes időben szedjük meg az oltógallyakat, melyekkel majd márciusban Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén beolthatjuk meglévő fáinkat. Az oltóvesszők megszedését követően egy fóliába csavarjuk be őket és pincében vagy hűtőszekrényben 4-6 °C fokon tároljuk a felhasználásig.

Szobanövényeinkről se feledkezzünk meg, már hosszabbodnak a nappalok, így egy kicsit több locsoló vizet használhatunk és lassan a tápoldatozást is kezdjük meg, amit 3-4 hetente folytassunk. A szellőztetéssel vigyázzunk, mert pár perc alatt megfázhatnak növényeink és ezt a lombjuk lehullásával jelezhetik. Ha egy-egy szobanövényünk nagyon kiszárad (főleg a bolti tőzeges földnél fordul ez elő) 1 óra időtartamra merítsük vízbe, csöpögtessük le és ezt követően tegyük a helyére.

A telelő helyen lévő kaktuszokat még ne kezdjük el öntözni. Ne csak ültessük a magot, hanem csíráztassunk és együk meg! A gazdaboltokban számos csíráztatásra alkalmas magot (búza, mustár, hagyma, retek, lucerna, vöröskáposzta) vásárolhatunk és ezeket 3-10 nap alatt kicsíráztathatjuk és fogyaszthatjuk. Nagyon egészséges téli vitaminforrás. Számos csíráztató edény is kapható, de egyszerű tálkát is használhatunk erre a célra, lényeg a világos hely és 20-22 °C-os állandó hőmérséklet.

Kapcsolódó témák: #időjárás | #Kertbarát | #tavasz |