Itt a palántázás ideje!

Fotó: Pixabay
Győr+
2020.02.16. 12:27

Korai palántaültetés céljából már februárban el kell kezdenünk a magvetést.

Az előkészületeket először a tervezéssel kezdjük, milyen palántákat szeretnénk majd vetni, szerezzük be a jó minőségű vetőmagokat. Érdemes csíráztatási próbát végezni egy itatós papír segítségével.
Ezt követheti a fóliasátor, az üvegház előkészítése. Ha csak kisebb mennyiségben szeretnénk palántát nevelni, erre a célra kisebb műanyag edények, tejfölös, joghurtos poharak is megfelelhetnek, de figyeljünk rá, hogy a poharak alja lyukas legyen! A palánta szabad földbe való ültetésétől kell 10-12 hetet visszaszámolnunk, így kaphatjuk meg, hogy mikor jön el a magvetés ideje.

Az ültetéshez apró morzsás, magvetésre ideális földkeverékre lesz szükségünk. Ha van otthon kertünk, megteszi az a föld is, amit a kertünkből beviszünk, de szükség esetén az egyszerű virág föld is megfelel, nem kell tápanyagban gazdagnak lennie.

Fotó: Pixabay


A fejlődéshez a szobai hőmérsékletnél magasabb, körülbelül huszonhat fok körüli hőmérséklet felel meg számukra. Ha nem melegágyban vagy fólia alatt neveljük, tegyük az ablakba, ahol a fűtőtest és az üvegen átjövő nap melege segít a melegen tartásban, a huzattól viszont óvni kell az apró növényeket.

Ha a palánta növények kikeltek, akkor már sok fényre van szükségük, de melegre és kellő mennyiségű vízre is. Az ültető közeg kiszáradása és túlöntözése egyaránt kárt tehet a kis növénykében.

A palánta dőlés (gomba) ellen kéthetente locsoljuk be gombaölő szerrel.

Kövess minket a Facebookon is!
Kapcsolódó témák: #Kertbarát |