Helló, március! Helló, kertbarát!

Nagykutasi Viktor Fotó: Pixabay
2024.02.26. 12:36

Lassan beköszönt a tavasz, mármint a hónapok rendje szerint, mert ha az időjárást nézzük, a télből nem sokat vettünk észre az utóbbi években. Idén, február közepén Győr környékén több napon keresztül 17 C° volt. De december, január környékén havat sem sokat láttunk. Eső formájában azért csapadékot kaptunk, volt úgy, hogy reggeltől estig csak esett.

Erre mondták nálunk az öregek: „Hát nem normális ez az időjárás, hát nem feladja a leckét a kertészkedőknek!” Alkalmazkodnunk kell, nem megszokásból dolgozni a kertben.

Ha szép az idő, nincs sár, de fagy sem, és a naptár is a márciust mutatja, akkor a kertészkedőnek már számos dolga akad. Készülni kell a vízvételi helyek kitéliesítésére, mert az előző évekből kiindulva korán megkezdjük a locsolást. Sőt, nem emlékszem ilyen télre, hogy ennyit kellett locsolni, no nem a kertet, hanem a dézsás, virágládába beültetett növényeket.

Érdemes a locsolásra szánt víztartályokat, hordókat kitakarítani. A kerti csapot, a szivattyút, a kutakat beüzemelni. Ha a kertünkben gyűjtjük az esővizet, a csatornát az őszi mohától tisztítsuk meg.

Készítsük elő a permetezőt is, hiszen a tavaszi lemosó permetezésnek is itt van az ideje. Sőt, ha a kerti gépeink téli karbantartása, szervizelése elmaradt, azt is mielőbb tegyük meg, mert ilyenkor nagy a várakozás a kisgépszervizekben.

Ha madárbarát kertünk van, mielőbb helyezzük ki a madárodúkat lehetőleg olyan helyre, ahol a háziállataink nem férnek hozzá. Az odúk bejárata keletre vagy délkeletre nézzen.

A télire betakart növényeinket bontsuk ki a takarás alól, és a beteg, sérült részeket távolítsuk el róluk. A bokorrózsák metszését a hónap közepétől már megkezdhetjük, az idősebb töveket érdemes megifjítani, a beteg, nagyon fás részeket eltávolítani. A törzsre oltott rózsafáinkat először takarjuk ki, majd a metszésüket pár nap elteltével végezzük el. Most van az ideje új rózsatövek telepítésének is. 

A hónap végétől a nyár végén, ősszel virágzó évelők tőosztását is érdemes elvégeznünk. A tövek kiemelésére a legjobb eszköz az ásóvilla, ugyanis ezzel sértjük meg legkevésbé a növényt, a már kiemelt tövet éles kés vagy egy ásó segítségével tudjuk kettéválasztani. A hónap második dekádja a legjobb időpont az évelő díszfüveink visszametszésének (pl. lámpatisztító fű, pampafű, tollborzfű).

E munkát úgy jó elvégezni, hogy a száraz részt összekötjük és sövényvágó ollóval vagy sövényvágó géppel 15-20 cm-es csonkot hagyva visszavágjuk. A munkavégzéshez használjunk erős kesztyűt, mert a fűszálak elvághatják a bőrünket.

Az áttelelő helyen lévő növényeinket folyamatosan ellenőrizzük, távolítsuk el a beteg, száraz növényi részeket. A leandereket most kell visszavágni vagy megmetszeni. A növények locsolását és 2-3 locsolásonkénti tápoldatozását is kezdjük meg, készítsük fel őket a nyaralásra.

A kertben, balkonon virágládában vagy dézsában lévő növényeinket tisztítsuk meg a beteg, elhalt részektől és locsoljuk rendszeresen. A lakásban vagy verandán teleltetett pozsgásokat, kaktuszokat is megkezdhetjük locsolni, de csak akkor, ha világos helyen vannak. Ha sötét, fényszegény helyen teleltetjük őket, akkor ezzel mindaddig várjunk, míg ki nem visszük őket a fényre vagy a szabadba.

Az orchideák átültetésének, tőosztásának is most van az ideje. Óvatosan bánjunk velük, mert a gyökerük nagyon sérülékeny.

Kapcsolódó témák: #kert | #Kertbarát | #locsolás | #metszés | #permetezés | #tavasz |