Hirdetés

Eljött a faültetés ideje

Fotó: Shutterstock
Nagykutasi Viktor kertész-szakíró
2019.10.19. 08:37

Október még a téli érésű gyümölcseink utolsó szüretével telik. Nézzük át fáinkat, ne csak az egészséges, hanem a fent maradt, főleg moníliával fertőzött gyümölcsöket távolítsuk el, semmisítsük meg.

Hirdetés

Itt az ideje visszaadni a talajnak, amit egész évben a gyümölcsfáink által kivettünk belőle. Ilyenkor mélyebben kell átforgatni, meglazítani, mint a nyári kapálásoknál. Az őszi talajmozgatással egy menetben el kell végezni a tápanyag visszajuttatást is. Elsősorban a szerves trágyát részesítsük előnyben (lehet istállótrágya vagy komposzt is), amiből ma már létezik szárított és granulált változat is. Ezekkel nem csak tápanyagot viszünk be, de a talaj humusztartalmát is pótolhatjuk, azaz a talajélet is növelhető. Legvégső megoldás legyen a műtrágyák használata, és abból is lehetőleg a komplexet (több tápanyagot tartalmazót) válasszuk, és azt az előírásoknak megfelelő mennyiségben juttassuk ki.

Az istállótrágyát 3-4 évente elegendő használni, átlagosan 100 négyzetméterre 400-600 kilogrammot juttassunk ki. A kemikáliákból, ha nem komplexet használunk, a foszfort és a káliumot ősszel, míg a nitrogént a tél végén kell kijuttatni.

Hirdetés

A téli tárolásra szánt gyümölcsöt óvatosan szedjük, és tegyük rekeszbe vagy polcra. Így könnyen eltávolíthatók a beteg gyümölcsök anélkül, hogy az egészségeseket megtapogatnánk. Az október a gyümölcsfák telepítésének az ideje. A hónap első dekádjában nyíltak a faiskolák vagy töltötték fel készleteiket a szabad gyökerű gyümölcsfákkal. Mielőtt elindulnánk vásárolni, tájékozódjunk kertünk adottságairól, talaj és éghajlati viszonyairól, a szomszédos kertek fajairól, hiszen ezek a beporzásnál segítségünkre lehetnek.

Ha a szomszédos kertekben a fák már 25-30 évesek, akkor az azt jelenti, hogy az adott térségben jól érzik magukat, tehát ezeket nyugodtan telepíthetjük.

Az első lépés a talaj előkészítése. Arra figyeljünk, hogy az elültetett fa évekre meghatározó kertje lesz kertünknek. Érdemes a kifejlett méretét figyelembe venni, akár a saját kertünk árnyékolására, akár a szomszédos kertekre gyakorolt hatására gondolva. A vásárláskor a legtöbb faiskolában a fák gyökerét becsomagolják. Ha ezt nem teszik, az őszi szellő még egy rövid hazaúton is kiszárítja a fák gyökerét, mely több vizet már nem tud felvenni, és a fánk nem fog megeredni. Gépkocsi tetején még csomagolva se szállítsunk fát, mert a huzat károsítja. Legjobb fóliazsákba csomagolni a gyökereket. A gyökerek visszavágását otthon, ültetést megelőzően tegyük meg.

Az ültetéshez ássunk ki akkora gödröt, amely csak egy kicsivel nagyobb az ültetendő fa gyökerénél. Jó megoldás, ha a karót előre leverjük és amellé ültetjük a fát. Így elkerülhetők az esetleges gyökérsérülések. Ezután a fát belehelyezzük a gödörbe és óvatosan feltöltjük földdel. Az oltás a talajszint felett 2-3 centiméterrel legyen, kivéve, ha magas törzsre oltott csemetét vásároltunk. Ilyenkor az ültetési mélységet a faiskolában lévő ültetéssel megegyezően igazítsuk. Ügyeljünk arra, hogy se mélyebbre, se magasabbra ne kerüljön a fa. Legjobb, ha közben bőséges vízzel locsoljuk, azaz beiszapoljuk. Ha ez megvan, rögzítsük a fát a karóhoz. Lehetőleg olyan kötőanyaggal, ami nem vágja meg a fa kérgét, például gumis kötöző, vagy vastag spanifer kötelek. A kötözést lehetőleg ∞ alakban végezzük. A karó és a fánk ne érjen össze. Ha a kiskertünkbe bejuthatnak a vadak, érdemes a fák törzsére műanyag vadhálót tenni, így a csemetéinket nem tudják megrágni az állatok.

Kapcsolódó témák: #Kertbarát |
likeold
a fb oldalunkat