Kertbarát

Bőségesen akad tennivaló a márciusi díszkertben

Illusztráció: Pixabay
Nagykutasi Viktor
2022.03.13. 16:02

Az első lépés az, hogy ne megszokásból cselekedjünk, hanem nézzük meg, hogy milyen idő van, és milyen időre számíthatunk.

Nem szabad elkapkodni bizonyos munkákat, főleg a metszésre vagy a fűfélék visszavágására gondolok, mert ilyen esetben egy korai munkavégzés akár a növény fagyását vagy teljes elpusztulását is okozhatja.

Tehát, ha az idő engedi, nincsenek erős fagyok, és már hó sem fedi a kerteket, akkor vegyük elő a már előkészített, megélezett kerti szerszámainkat (metszőolló, karos olló, sövényvágó olló, kézi fűrész) és kezdjük meg a dísznövények metszését, ami lehet alakra nyírás, formázás vagy éppen az idős részek eltávolítása, azaz ifjítása. A tavasszal virágzókat (pl. orgona, aranyvessző, téli jázmin) csak virágzás után nyírjuk vissza.

Most kell visszavágni a díszfüveinket is. A legjobb, ha sövényvágó ollóval vagy géppel az összekötözött növényt egy mozdulattal levágjuk. Ha szaporítani szeretnénk őket, akkor ezt most tőosztással megtehetjük. Használjunk ásóvillát, melynek segítségével a gyökérzet erős roncsolása nélkül a növény szétválasztható.

A manapság akár díszkertekbe ültetett csüngő eperfát (Morus alba „Pendula”) is érdemes megifjítani, az idős, fás, száraz részeket eltávolítani, hiszen a termést úgyis csak a fiatal hajtásokon hozza. A földig lelógó vesszőket is legalább kétharmadára vágjuk vissza, így azokat a gombás fertőzések kevésbé támadják meg.

A korallberkenye is meghálálja, ha visszavágjuk vagy alakra nyírjuk. Így hozza a legszebben a piros hajtásokat, melyekből bronzvörösre színesedő, bőrszerű, örökzöld levelei lesznek. Sövénynek, szoliternek is ültethető, de dézsás növénynek is kiváló.

Sok kertbarátnál látom, hogy amikor a gyümölcsös tavaszi lemosópermetezését végzi, a díszfákat, díszcserjéket is lepermetezi. Ez jó dolog, de csak ha lombtalan még, tehát rügypattanás előtt végezzük (rózsák, som, orgona, fagyal esetében), de ne permetezzük a lombos és tűlevelű örökzöldjeinket, mert ezek mind az olajra, mind a rézre érzékenyek lehetnek és akár a növény pusztulását is okozhatják.

Még nyugodtan ültethetünk konténeres (cserepes), földlabdás dísznövényeket, legyenek azok cserjék vagy örökzöldek. A jól előkészített, azaz érett istállótrágyával vagy érett komposzttal feltöltött talajba ültessük őket. Ha nincs ezekből egyik sem, akkor szárított vagy granulált istállótrágyát vásároljunk a kertészeti boltokból.

Kapcsolódó témák: #Kertbarát | #kertészkedés | #tavasz |