Kertbarát

Berobbant a tavasz

Illusztráció: depositphotos.com
Nagykutasi Viktor kertész-szakíró
2022.03.27. 17:02

A kertbarát már túl van a tervezésen, már nagyban a kivitelezés, megvalósítás zajlik. A legtöbbet használt eszköz a díszkertben ilyenkor a metszőolló vagy a karos olló.

A nyár végén, ősszel virágzó cserjéket most vágjuk vissza, alakítsuk, sőt, ha kell, ifjítsuk meg. A metszés során keletkező nyesedéket legjobb, ha egyszerre ágdarálóba tesszük és az így kapott darálék mehet a komposzttárolóba, vagy ha most készítünk magaságyást, akkor annak a legalsóbb rétegébe. A kerti díszfüveinket is most kell visszavágni, nyírás előtt érdemes a növényt összekötni, mert így könnyebben hozzáférünk a növényhez.

A rózsák metszését is elvégezhetjük, a bokorrózsákat maximum 3-4 rügyre vágjuk vissza és maximum 4-5 vesszőt hagyjunk meg egy-egy tövön. A futórózsát először rögzítsük támasztékhoz, és ezután az előző évi hajtásokat ritkítsuk meg és a meghagyottakat vágjuk vissza csapra, azaz 3-4 rügyre.

Az előző évekből kiindulva már most érdemes a vízutánpótlás lehetőségéről gondoskodni, amit az esővíz összegyűjtésével tudunk kezdeni, de ez sajnos önmagában kevés lesz – erre nem alapozhatjuk az egész vegetációban végzendő locsolásainkat. Kút vagy vezetékes víz nélkül a nyári nagy szárazságok miatt nem tudunk sikeresen kertészkedni. De már lehet, hogy a tavaszi vetési, majd palántázási időszakban is vízutánpótlásra lesz szüksége a talajnak.

Legjobb, ha kutat fúratunk és annak a vizét tartályokba, hordókba töltjük, és így levegő hőmérsékletű vízzel tudjuk a locsolást végezni. Nem is beszélve arról, ahol nagyon vasas vagy kemény a víz, az állásnak köszönhetően az is kicsapódik. Ha már esővizet akarunk gyűjteni, előtte az ereszcsatornákat, lefolyókat ellenőrizzük, és a növényi maradványokat, lombot távolítsuk el belőle.

Ha gyümölcsfáinkon a tavaszi lemosó permetezést végezzük, érdemes a fás szárú cserjéket is lepermetezni, így az azon áttelelő kártevők és kórokozók nem tudnak a haszonnövényeinkre átjutni.

Most ültethetünk díszfákat, díszcserjéket, akár földlabdásat, akár konténereset. Ha sövényt szeretnénk telepíteni (főleg olyat, amit két sorban teszünk), legjobb, ha egy árkot készítünk elő az ültetésnek és ebbe telepítjük a növényeinket. Ültetést követően gondoskodjunk az alapos beiszapolásról, és azt követően pedig legalább hetente gondoskodjunk a vízutánpótlásról.

A hónap végétől tőosztással szaporíthatjuk vagy átültethetjük a késő nyáron vagy ősszel virágzó évelőinket.

Az ősszel virágzó hagymásokat is most kell elültetni. A kerti tó partján lévő növények elszáradt részeit is el kell távolítanunk, azaz talajszintig vissza kell vágni. A vízparti növényeket kiemelve, tőosztással most tudjuk szaporítani. A vízben lévő növények szaporításával (pl. tavirózsák) még várjunk egy picit, amíg melegebb lesz a víz.

Ha rózsanád (Canna) virágot szeretnénk hajtatni, most kell a gumót cserépbe ültetni és meleg verandán hajtatni. Ma már számos színben, sőt egész törpe növekedésűek is kaphatók. Ezeket akár vegyes virágágyásba vagy szalagágyásba (sövényszerűen) is ültethetjük, hiszen egészen a fagyokig hozza virágait.

Ha egy kicsit felvirágoznánk az ablakainkat (balkonládáinkat), érdemes törpe virágú árvácskát vásárolnunk, amik a nagy meleg beálltáig díszíteni fognak.

A pincében, garázsban tárolt (teleltetett) növényeinket rendszeresen ellenőrizzük, a leandereket visszavághatjuk, és megkezdhetjük a tápoldatos locsolásukat is. Azzal azonban még várjunk pár hetet, hogy a kertbe kitegyük őket. Érdemes a földfelszínüket meglazítani, és ha kell, a földet pótolni, hiszen ezeket a nagy dézsás növényeket nem kell, sőt némelyiket nem is lehet átültetni. Így nekik a talajfelszín lazítása, megújítása jelenti az átültetést.

Illusztráció: depositphotos.com

Kapcsolódó témák: #Kertbarát | #tavasz |