A Pobeda-csúcs meghódítása

Egy nappal később indul a helikopter

Fotó: Hópárcud Expedíció-Sorozat Facebook oldal
Havassy Anna Katalin
2021.07.22. 19:02

Ahogy azt sejteni lehetett, az időjárás kicsit közbeszólt Kovács Albert és Vitéz Péter útjába, de aggodalomra semmi ok: csupán annyi történt, hogy egy nappal később indulnak az alaptáborba.

Reggel már hírt adtunk róla, hogy Albert és Péter reméli, a csütörtök lesz az a nap, amikor eljutnak az alaptáborba, hogy ott készüljenek tovább a Pobeda-csúcs meghódítására. Azonban ahogy a fiúk már akkor is említették: az időjárás közbeszólhat, hiszen havazást ígértek.

Nos, a jóslat bejött, így nem indult el a helikopter az alaptáborba. A hivatalos Facebook oldalukon adtak róla hírt, hogy 3500 méter felett erős havazásba fordult az időjárás, így a felszállás lehetetlen volt.

Albert és Péter persze nem töltötte tétlenkedéssel a napot: túráztak a környéken és a siklóernyőket is elővették. Ahogy írták: „Ismerkedtünk a helyi szelekkel. Nagyon fontos, hogy kiismerjük a légmozgásokat és az időjárást.” A napjukról csodás képeket töltöttek fel a közösségi oldalra, amelyet most itt, a Győr+ Online-on is megnézhettek:

A siklóernyő Péter életében régi, Albert esetében viszont új szerelem, s ahogy az ilyenkor lenni szokott, igencsak lángoló. Persze az, hogy magukkal vitték az ernyőt, plusz terhet is jelent, de mindösszesen 6 kilogrammról van szó. Ez magában foglalja a „beülőt”, a repülőernyőt és a mentőernyőt is. Nem viszik fel magukkal teljesen a csúcsra, egy megfelelő helyen hagyják majd hátra, hogy visszafele ott használhassák majd, ahol a legideálisabbnak ítélik majd meg.

Ha az időjárás is engedi majd a siklást, akár 2-3 napot is nyerhetnek ezzel a látványos leereszkedési formával.

Vitéz Péter

A péntek tehát remélhetőleg már elhozza a várva-vár felszállást, s helyi idő szerint reggel 7-kor elindult a helikopter a 4000 méteren lévő alaptáborba. Itt a tervek szerint két-három napot töltenek el a győri hegymászók, amely azzal telik majd, hogy a szervezetük akklimatizálódjon a 4000 méteres magassághoz.

Az alaptábor egyébként két hegyhez tartozik. Az egyik a Han Tengri, amit már teljesített Albert, a másik pedig a Pobeda. S most majd két-három napig Alberték otthona...