Zsinórban tizedszer a SZE nyerte a Műszaki Felsőoktatási Sportnapokat

Győr+ Fotó: Tóth Csaba, Neumann János Egyetem
2023.11.07. 10:08

Ahogy az elmúlt évtizedben minden alkalommal, idén is hazavitte a Műszaki Felsőoktatási Sportnapok vándorserlegét a Széchenyi István Egyetem: az intézmény páratlan bravúrt bemutatva sorozatban tizedszer – a rendezvény fél évszázados történetében 29-edszer – nyerte meg a viadalt.

A Műszaki Felsőoktatási Sportnapok – a Medikus Kupa, az Agrár Sportnapok és a Jurista Kupa mellett – egyike hazánk nagy múltú szakterületi egyetemi sportvetélkedéseinek. Az eseményen a hagyományos hat kategória (férfi kosárlabda, női kosárlabda, férfi kézilabda, futsal, asztalitenisz és sakk) mellett az újdonságnak számító mix (vegyes férfi-női) röplabdában álltak rajthoz Magyarország mérnöki képzéseket felvonultató egyetemei.

A tornán rendszeres résztvevő a Széchenyi István Egyetem mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, a veszprémi Pannon Egyetem és a kecskeméti Neumann János Egyetem.

Az eseményt 1970-ben alapították az akkori műszaki felsőoktatási intézmények, a koronavírus-járvány miatt azonban az ötvenedik tornára 2020 helyett – három év kényszerű kihagyás után – 2023-ban került sor. A házigazda szerepét a legutóbbi alkalomhoz hasonlóan a Neumann János Egyetem vállalta magára.

„A szervezők ügyeltek rá, hogy a jubileumi alkalom kapcsán méltó módon megemlékezzenek a rendezvény elmúlt fél évszázadáról. Intézményünket az a megtiszteltetés érte, hogy Kuti József tanár urat kérték fel, hogy egykori alapítóként elevenítse fel a kezdeteket és röviden összegezze a vetélkedés történetét. Emellett a sportnapok szervezésében elévülhetetlen érdemeket szerzett tanárokról, edzőkről, köztük az áprilisban elhunyt széchenyis Várnagy Andrásról is neveztek el egyéni teljesítményeket értékelő különdíjakat. Rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy rajtuk keresztül a Műszaki Felsőoktatási Sportnapok szervezésében egyetemünk is jelentős szerepet játszott” fogalmazott dr. Simon József, Széchenyi-egyetem csapatának vezetője, Sport- és Rekreációs Központjának munkatársa.

Mint azt a szakember hozzátette, a Széchenyi István Egyetem számára különleges téttel bírt az idei torna, hiszen 2019-ig egymás után kilencszer diadalmaskodtak, és célul tűzték ki a sorozatban elért tizedik sikert.

Az intézmény futsalban negyedik, asztaliteniszben harmadik, röplabdában második, kézilabdában és férfi, illetve női kosárlabdában is első helyezést ért el, így az összetett pontversenyben az Óbudai Egyetemet megelőzve megvédte címét, otthon tartva a 13 éve Győrben őrzött vándorserleget. A győriek emellett tovább gyarapították trófeáik sorát, ugyanis elnyerték az összetettben győztesnek járó, jubileumi alkalomra készített különleges serleget is.

„Nem volt könnyű dolgunk: a mezőny a mi skalpunkra vadászott, hiszen szerénytelenség nélkül mondhatom, a Széchenyi István Egyetemet megverni vagy akár csak megszorítani presztízsértékű az ellenfelek számára. Sakkban sajnos nem tudtunk csapatot indítani, emiatt összetettben mínusz két pontról indultunk, emiatt is számít jelentős fegyverténynek, hogy az összetettben első helyen végeztünk” – tájékoztatott dr. Gyömörei Tamás, a Széchenyi István Egyetem Sport- és Rekreációs Központjának vezetője, aki a mostani, valamint a korábbi sikerek mögött egyértelműen a szervezett sporthátteret nevezte meg.

„Az egyetem sportegyesülete kiterjedt szakmai tevékenységet folytat, sok szakosztályunk van, és a sportolóinkat igyekszünk állandóan versenyben tartani. Sokan erre az egy alkalomra toboroznak játékosokat, ellenben mi saját csapatokkal indulunk. A játékosaink országos bajnokságban edződnek, és szinte a teljes csapat jön velünk a Műszaki Felsőoktatási Sportnapokra. Ugyanakkor fontos megjegyezni, a sikert nem adják ingyen, az egyetemi világban nagy a fluktuáció, cserélődnek a játékosok, így minden évben újra és újra csapatokat kell építeni, és meg kell küzdeni az első helyekért” – értékelt a központvezető.

Borda Gréta, a Hallgatói Sportiroda vezetője, egyben az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat sportreferense is elkísérte a széchenyis delegációt Kecskemétre. Mint beszámolójából kiderült, az idén a szokásosnál szorosabb volt a küzdelem: akár egy mérkőzés másképp alakulása is befolyásolta volna a végső győztes kilétét. Új bajnokot idén sem avattak, a Széchenyi István Egyetem 69 ponttal végzett az élen, míg az ezüstérmes Óbudai Egyetem 58 pontot szerzett.

A rendezvény remekül illeszkedett a Neumann János születésének 120. évfordulójához kapcsolódó eseménysorozathoz. Már most tudjuk, hogy a következő tornát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szervezi, a 2025-ös torna pedig Miskolcon lesz, a torna jövője így biztosítottnak látszik. A verseny várhatóan élesedik majd a következő években, az intézmények fejlesztik a sporthálózatukat, de mi továbbra is arra törekszünk, hogy a Széchenyi István Egyetem a korábban megszerzett hírnevéhez méltóan szerepeljen” – zárta szavait a sportreferens.

Eredmények

Asztalitenisz

 1. Óbudai Egyetem
 2. Miskolci Egyetem
 3. Széchenyi István Egyetem
 4. Neumann János Egyetem
 5. Dunaújvárosi Egyetem

Kézilabda (férfi)

 1. Széchenyi István Egyetem
 2. Óbudai Egyetem
 3. Neumann János Egyetem

Akucs Attila-díj: Németh Máté (Széchenyi István Egyetem)

Kosárlabda (női)

 1. Széchenyi István Egyetem
 2. Miskolci Egyetem
 3. Óbudai Egyetem

Lévai Béla-díj: Baffy Fanni (Széchenyi István Egyetem)

Kosárlabda (férfi)

 1. Széchenyi István Egyetem
 2. Neumann János Egyetem
 3. Óbudai Egyetem
 4. Budapesti Műszaki Egyetem
 5. Miskolci Egyetem
 6. Pannon Egyetem

Vasvári Károly-díj: Garancz Milán (Széchenyi István Egyetem)

Mix-röplabda

 1. Neumann János Egyetem
 2. Széchenyi István Egyetem
 3. Óbudai Egyetem
 4. Miskolci Egyetem
 5. Pannon Egyetem

Futsal (férfi)

 1. Miskolci Egyetem
 2. Budapesti Műszaki Egyetem
 3. Pannon Egyetem
 4. Széchenyi István Egyetem
 5. Óbudai Egyetem
 6. Dunaújvárosi Egyetem
 7. Neumann János Egyetem

Várnagy András-díj: Leczó Roland (Miskolci Egyetem)

Sakk

 1. Óbudai Egyetem
 2. Budapesti Műszaki Egyetem
 3. Neumann János Egyetem
 4. Miskolci Egyetem

Összetett:

 1. Széchenyi István Egyetem – 69 pont
 2. Óbudai Egyetem – 58 pont
 3. Miskolci Egyetem – 49 pont
 4. Neumann János Egyetem – 45 pont
 5. Pannon Egyetem – 20 pont
 6. Budapesti Műszaki Egyetem – 18 pont
 7. Dunaújvárosi Egyetem – 11 pont

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Kapcsolódó témák: #sport | #Széchenyi István Egyetem |