Dráma a szalonban - Móczár Bence lett a befutó

Záróra a Monában

Farkas Mónika Fotó: Ács Tamás
2023.11.12. 14:11

Mindig teltházat vonz, nem véletlenül, hiszen hosszú évek óta a Győri Könyvszalon egyik kiemelt eseménye a kortárs drámaíró verseny. A Dráma a szalonban című komoly, ugyanakkor szórakoztató megmérettetés tavaly az energiaválság miatt ugyan elmaradt, idén azonban folytatva a 2021-es szabályokat, sőt, némileg újraformálódva várta a műfaj szerelmeseit szombat este a Nagyszínházba.

A drámaíró verseny megírandó témáját, illetve a három színészcsoportot a meghívott szerző-rendezők már csütörtökön megismerhették. A Kisalföld vármegyei napilap címei közül kisorsolták a megírandó mű címét, így az idei írók: Kszel Attila, Móczár Bence és Váradi R. Szabolcs a győri Juhos Sándor gyűjtő titkos magyar Volvo múzeumának története alapján indultak el az izgalmas alkotói úton.  

A szerzők péntek délelőttre el is készültek a szövegekkel. Irányításukkal megkezdődött a koncentrált munka, a minitársulatok három különböző helyszínen dolgoztak, tanulták a szöveget. Sárközi József, Nagy Balázs és Posonyi Takács László színészcsapatához idén is csatlakoztak a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Intézetének színészhallgatói. A szombat esti bemutató előtt a műszaki stábbal együtt mindenkinek csupán egy órája volt a nagyszínpadon, hogy végigpróbálják a közel 50 perces produkcióikat.

Az est háziasszonya Agócs Judit köszöntötte a szombati nagyközönséget, köztük nagyon sok fiatalt. Elsőként a rutinos Kszel Attila írását és rendezését láthattuk, Javítás címmel. „És most mi lesz, megyünk tovább? Ezzel biztos nem…” Győrtől nem messze egy Volvo lerobban. Az emberélet útjának felén, amikor már úgy gondoljuk, hogy minden elveszett Szent Iván éjjelén minden megtörténhet. A két pár története összegabalyodik, majd új kezdetet vesz. Kszel Attila romantikus darabjában Sárközi Józsefet, Jáger Andrást, Molnár Saroltát, Mózes Anitát, Földi Csenge és Rajnai Lázárt láthattuk. 

Móczár Bence Jakabak rendezésével már berúgta az ajtót a győri színházban, sőt színészként is megmutathatta tehetségét. Mona című darabjában elsőként a nyelvezettel vívta ki a közönség tetszését, érkeztek folyamatosan a tapsok. A győrasszonyfai kocsmában Csehov drámája kapott egy barokkos felhangot a Lajosok és az ősi mesterséget űzők közt. „Ahol a szükség, ott a segítség”– szólt Marika ősi bölcsessége. A versenyben debütáló Nagy Balázs társai Csapó Borbála, Mézes Violetta, Molnár Zsolt, valamint Gyulai Marcell és Kovács Anna Boglárka voltak.  

A szünet után jelentkezett a harmadik induló, Váradi R. Szabolcs, a kaposvári színház írója és segédrendezője. Titkos Volvo című darabja visszavezetett bennünket az elvtársak világába, 1963-ba. A szerző szinte sorvezetőként használta a napilap cikkét, többek közt megjelenik benne a magyar puritán ízlést képviselő Kádár János és az ő legendás Volvója.

Egy nagy időutazásban is részt vehettünk, a svéd csoda elrepített minket a távoli egzotikus világba. A rutinos és egyben korábbi díjazott Posonyi Takács László kiváló partnerére talált Rupnik Károlyban, csapatát Juhász Jázmin, Urbán-Szabó Fanni, Gyimesi Ádám és Ladács Fanni erősítették.

A sikeres bemutatókat követően a nézők szavaztak, majd átadták a grémium idei díjait, melynek tagjai: Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója, dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója, a Győri Könyvszalon szervezője, valamint Jánosi Zoltán, József Attila-díjas irodalomtörténész, a Magyar Napló főszerkesztője voltak.

Elsőként kitüntették a legígéretesebb tehetséget, a Móczár Bence darabjában székelyül játszó Kovács Anna Boglárkát, a MATE Kaposvári Campus Rippl-Rónai Művészeti Intézetének színészhallgatóját. A verseny legjobb színésze ismételten Posonyi Takács László, míg színésznője Marika, azaz Mézes Violetta lett. A Magyar Napló különdíját, a Kszel Attila darabjában szereplő rocksztárnak, Mózes Anitának adták át.

Végül kihirdették a szakmai díjat, mely idén ismét összecsengett a közönség akaratával, tarolt Móczár Bence írása és rendezése, a Mona.

Galária: Ács Tamás

TV-s szerkesztő: Farkas Mónika