Vizsgáztak a jövő táncművészei

Szöveg és fotó: Németh Boglárka
2023.02.27. 13:01

Hétfőn balettmesterekkel, oktatókkal, növendékekkel, koreográfusokkal telt meg a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium balett terme, hiszen a tizenhárom, utolsó éves diák mutatta be munkájának gyümölcsét. Klasszikus balett és modern tánc kategóriákban vonultak a tehetségek a nagyérdemű elé. A négy és fél órás vizsga során a fiatalok bemutatták az alapoktól kezdve az összes technikát, ráadásul a számonkérés legvégén egy közös produkcióval is megjutalmazták bíráikat.

Két diákot még a nagy számonkérés előtt kérdeztünk arról, hogyan készültek a vizsgára.

,,Mindenkiben van egy természetes izgalom ilyenkor, mindenki a saját szakirányából mutat be kisebb darabokat. Az egészet úgy építettük fel, hogy egy komplett előadás legyen. Szerintem nagyon jól felkészítettek minket a tanáraink, úgyhogy teljes értékű lesz minden” – mondta el Karácsony Anna Magdolna, aki a kortárs, modern tánc szakirány végzőse.  

Borsos Noémi Dóra (b) és Karácsony Anna Magdolna (j)

,,Most kezdtem el izgulni, mert most már csak pár perc van hátra. Én általában olyan vagyok, hogy nyugodtan dolgozom. Azt mutatjuk be, amit eddig tanultunk. Én már 12 éve járok ide, úgyhogy mindent előadunk, amit tudunk, technikailag meg az előadásmóddal együtt, mindent” – emelte ki Borsos Noémi Dóra, klasszikus balett tánc szakirányos tanuló.

Az intézmény vezetője, Derczó Tibor szerint nagyon fontos nap a diákok életében a vizsga, hiszen ekkor bontakozhatnak ki igazán a tehetségek. ,,Van, aki már 12 éve készül erre és nyilván nem mindegy, hogy egy versenyszituációban hogyan tudja mindezt elővezetni. Nem árulok el nagy titkot: ezzel feküdtek ezen a héten, ezzel keltek. Ez egy 4,5 órás vizsga lesz, ezt egy hét leforgása alatt már ötödször fogják lenyomni. Eszméletlen terhelés, de mosolygós, vidám gyerekeket fogunk látni, akik elkápráztatják az érdeklődőket” – hangsúlyozta a vezető. 

A gyerekek egyik felkészítő tanára Hotová Éva, aki az iskola tánctagozatának vezetője és a klasszikus szakirány mestere, úgy fogalmazott, hogy ez egyfajta “táncérettségi”. “Ilyenkor fontos megemlíteni a gyerekek szorgalmán kívül a szülőket és a hátteret is, hiszen mindenki nagyon készül, nagyon izgatott. Tizenhárman vannak most ők: öten a kortárs, modern táncot, nyolcan pedig a klasszikus balettet képviselik” – tájékoztatott a pedagógus. 

Salga-Gerencsér Gabriella, a kortárs, modern szakosok felkészítője szerint a vizsga egy hosszú út koronája. ,,Minden nap minden órájában egészen idáig, folyamatosan kell erre készülni. Én úgy gondolom, hogy mindent elkövettünk, hogy ez jó legyen és nagyon ügyesek a lányok, nagyon büszke vagyok rájuk” – számolt be a balettmester.

A szakmai zsűri mellett világklasszis balettmesterek is figyelik ilyenkor a fiatalokat, hiszen minden évben hatalmas tehetségekre bukkanhatnak a végzősök között. ,,Az ami számomra fontos, amit ilyenkor figyelek, hogy miként illeszkedik az adott táncos a repertoárba. Mindig hangsúlyozom a táncosoknak az együtt töltött időnek a minőségét is, tehát próbálom emberi oldalról is megközelíteni. A másik pedig amit figyelek, az az, hogy van például egyfajta szabályrendszer, ami szerint illeszkedik-e az együttesbe. Gondolok itt szakmai oldalról arra, hogy legyen egy klasszikus bázisa, másik oldalról pedig az, hogy legyen egy olyan egyénisége, amire azt mondjuk, hogy huuu ez a hölgy vagy ez az úr a következő időszakban olyan hatással lesz a Győri Balettre, hogy a repertoárt utána fogjuk alakítani. Eddig még mindig sikerült, úgyhogy bizakodó vagyok most is” – nyilatkozta Velekei László, a Győri Balett direktora.

A tánciskola fiataljai pedig folyamatosan a reflektorfényben vannak, hiszen a vizsgák mellett versenyeken is folyamatosan részt vesznek.   

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka