Hirdetés

Vízből soha nem lehet elég!

Illusztráció: depositphotos.com
Havassy Anna Katalin
2022.07.24. 14:41

Különösen igaz ez a kánikula idején, amely a fiatalokat is megviseli, hát még az időseket. Fontos, hogy ők is vigyázzanak magukra, illetve a hozzátartozóktól is szükséges a fokozott figyelem. Néhány tanáccsal igyekszünk segíteni, hogy megelőzhető legyen a rosszullét.

Hirdetés

A hónapokig tartó rekkenő hőség mindenki szervezetét próbára teszi, ám az idősebbeket érinti a legjobban. A legfontosabb az elegendő folyadékbevitel, ami lehetőleg legyen szénsavmentes víz, s arra is érdemes figyelni, hogy az ne legyen túlságosan hideg.

A szépkorúak hajlamosak megfeledkezni a rendszeres ivásról, így többször is figyelmeztessük őket! Sőt a legjobb, ha kikészítjük nekik a megfelelő mennyiséget, és ellenőrizzük is annak elfogyasztását. Muszáj hidratálni, még a hűvösebbnek ható lakásban is. S ha már a lakásnál tartunk: a szellőztetést a kora reggeli órákra időzítsük, utána sötétítsük el a lakást. Így némileg megóvhatjuk a felmelegedéstől a benti levegőt, de cserélődését is biztosítjuk.

Hirdetés

Ha légkondicionált a lakás, ügyeljünk, hogy ne állítsuk túlságosan hidegre, és ne érje közvetlenül az időseket. A ventilátorra ugyanez a szabály érvényes! Jó, ha naponta akár többször is letusolnak langyos vízzel. Az étkezésre is érdemes figyelni: a könnyed ételek elkészítésére törekedjünk, a nehéz, zsíros fogásoknak nem most van itt az ideje! Ha megoldható, lehetőleg vegyük át tőlük a bevásárlás és egyéb ügyintézés feladatát, kíméljük őket, amennyire csak lehet.

Ha mégsem tudják a lakás védelmében átvészelni a kánikulai napokat, akkor javasoljuk, hogy a bevásárlást kora reggelre időzítsék, még a rekkenő hőség előtt. Minden esetben legyen náluk kis flakonban hűtött víz, néhány szem keksz vagy cukor. A melegben a vérnyomás és a vércukorszint ingadozása is gyakoribb, jobb a biztosra menni. Lehetőség szerint ne tartózkodjanak sokat a napon, zárt, levegőtlen helyiségekben, és ha rosszul érzik magukat, ne szégyelljenek segítséget kérni!

Kapcsolódó témák: #Győr | #idősek | #kánikula |
likeold
a fb oldalunkat