Vitaversenyt rendeztek az MCC-ben

J. Kovács Andrea Fotó: Marcali Gábor
2023.03.14. 18:25

Vitaversenyre hívta a középiskolásokat a Mathias Corvinus Collegium győri képzési központja. A vetélkedő jó lehetőséget nyújtott az érdeklődő fiatalok számára, hogy megismerjék a vita világát, az érveléstechnikát, valamint fejlesszék kommunikációs képességeiket.

A kétnapos megméretés után kedden délután hirdettek eredményt, valamint átadták a díjakat. Az első helyezést a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium diákjai, Széki Mór és csapata érdemelte ki.

„Feszített tempójú, szellemileg megterhelő volt a verseny, de nagyon jól szórakoztunk és élveztük ezt a két napot. Köszönjük Fülöpné Király Tünde tanárnőnek, hogy felkészített és elkísért bennünket” – nyilatkozta a Győr+ Médiának a boldog fiatalember.

Barbarics Péter, az MCC Vitaakadémia igazgatója azt mondta: „A diákok felkészülten érkeztek és nagyon jó vitákat hallhattunk, középiskolás létükre ügyesen érveltek.”

S hogy mi kell ahhoz, hogy valaki jól tudjon vitatkozni? Barbarics Péter szerint fontos a gyors reagálás, a logikusan felépített beszéd, a szilárdan álló érvek, s természetesen a vitapartnerre való odafigyelés, a másik meghallgatása, ugyanakkor annak a kiemelése, hogy miért fontosabb a saját álláspontunk.

Fekete Dávid, az MCC győri központjának vezetője arról tájékoztatta portálunkat, hogy nagy érdeklődés kísérte az első középiskolás vitaversenyt, melyre a Dunántúl egész területéről érkeztek a résztvevő diákok.

,,Az MCC-nek fontos hivatása, hogy a racionális vitakultúrát fejlessze a fiatalok körében. Akik valamelyik középiskolai vagy egyetemi program részeként hozzánk járnak, ezt kurzusszerűen sajátíthatják el. Mi hiszünk abban, hogy az aktuális társadalmi és közéleti kérdésekről a racionális vita mentén lehet együtt gondolkodni és párbeszédet folytatni. A mai közélet vitakultúráján is van mit javítani. Ezért is érdemes már egészen fiatal kortól rávezetni a diákokat a racionális, érveket felsorakoztató vitára. Biztos vagyok benne, hogy ha ezek a kurzusok korábban elkezdődtek volna, akkor a mai közélet vitakultúrája is jobb minőségű lenne.” – hangsúlyozta Fekete Dávid.

Galéria: Marcali Gábor

TV-s szerkesztők: Németh Boglárka, J. Kovács Andrea