Hirdetés
Ha megszavazza az Unió, 101 milliárd jut kötöttpályás közlekedésre

Viták és egyetértések a győri közgyűlésben

Fotó: O. Jakócs Péter
Hajba Ferenc
2020.10.27. 15:35

Győr számára 101 milliárd forintot irányoz elő a kötöttpályás közlekedés, a vasúti elővárosi forgalom fejlesztésére a magyar kormány uniós költségvetési előterjesztése – jelentette be dr. Dézsi Csaba András polgármester a város keddi közgyűlésén.

Hirdetés

Egyetlen képviselő sem hiányzott a legutóbbi közgyűlésről, ahol először az elhunyt dr. Gönczöl Lászlóra, a város díszpolgárára emlékeztek, aki kiemelkedő munkát végzett a fogyatékos diákok testneveléséért, sportolásáért. Emlékének egy perces néma felállással adóztak a képviselők.

Az első három napirendet hozzászólás nélkül elfogadták. Ezt követően került sor a költségvetés első féléves megvalósításának vitájára. Pollreisz Balázs (MSZP) arról érdeklődött, hogy a koronavírus pontosan hogyan érintette a város költségvetését, mennyi pénzt vitt el az állam. Szeles Szabolcs (FIDESZ-KDNP) alpolgármester pontos számot mondott: eddig a gépjárműadó 550 millió forintos bevételével járult hozzá a város a vírus okozta helyzet központi kezeléséhez. Pollreisz Balázs azt javasolta, hogy a következő közgyűlésen éljen a város felterjeszti jogával, miszerint az országnak az unió által juttatott 1535 milliárd forintot lakosságszám szerint osszák el, s akkor Győrnek ebből csaknem 16 milliárd forint jut.

Hirdetés
Fotó: O. Jakócs Péter

Dr. Dézsi Csaba András polgármester szerint ezzel a szocialista képviselő azt kezdeményezi, hogy a magyar állam által tervezettnél sokkal kevesebb uniós pénz kerüljön Győrbe. A Pollreisz Balázs által kért csaknem 16 milliárd forinttal szemben Győr számára 101 milliárd forintot irányoz elő a kötöttpályás , elővárosi közlekedés fejlesztésére a magyar kormány uniós költségvetési előterjesztése, mondta a polgármester.

Fotó: O. Jakócs Péter

Glázer Tímea (DK) azt állította, hogy a kormány az eddigi 40 milliárd helyett valószínűleg 160 milliárdot von el az ország önkormányzataitól szolidaritási adó címén. A képviselő asszony a vírus okozta helyzetre vonatkozó anyagot készített, s ígérete szerint ezt rövidesen át is adja a város vezetőinek. Várjuk, reagált a polgármester.

Némi meglepetésre nagy, aprólékos, a témától sokszor eltérő vitát váltott ki a Győri Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. pótbefizetésének teljesítésére. Pollreisz Balázs többször is azt kifogásolta, hogyan lehet 320 millió forint pótbefizetést adni, amikor csak 250 milliót lehetne. Végül dr. Csörgits Lajos aljegyző indoklását – miszerint az eredeti alapító okiratot módosították, így a pótbefizetés mértéke törvényszerű – a szocialista képviselő is elfogadta. Borsi Róbert (FIDESZ-KDNP) arról szólt, hogy a cég a korábbinál sokkal magasabb fordulatszámon üzemel, s feladatai is megnőttek. Feltőkésítését jogszabály írja elő. A pótbefizetést olyan ingatlanokkal teljesítik, melyet a Győr-Szol Zrt. eddig is hasonló célra használt.

Fotó: O. Jakócs Péter

Szeles Szabolcs (FIDESZ-KDNP) alpolgármester hozzátette: nem apportálták ezeket az ingatlanokat, tehát ha a cégnek egy idő után ezekre nem lesz szüksége, vissza is juttathatja. Radnóti Ákos (FIDESZ-KDNP) alpolgármester arra is utalt: ne feledjük el, hogy Győrben az utóbbi nyolc évben nem emelték a hulladékszállítás díját. Hozzátette: a lehető leggyorsabban teljesítik a lakosság indokolt kéréseit.

A közterületek elnevezése című napirend során dr. Fekete Dávid (FIDESZ-KDNP) javasolta, hogy az egyetemi sétány – többek között az egyetem jogi karának kérésére is –, vegye fel Deák Ferenc nevét. Ez teljes egyetértésre talált.

Megszavazta a közgyűlés, hogy meghosszabbítják a Győr-Projekt Kft. részére nyújtott tagi kölcsön visszafizetési határidejének meghosszabbítását. Elfogadták Simon Csaba eddigi ügyvezető lemondását, s megköszönték eddigi eredményes munkáját. Bemutatkozott a társaság új vezetője Herczeg Sándor is. Zárt ülésen pedig a Ménfőcsanak-Gyirmóti Művelődési Ház igazgatójának ismét Zilahi Tímeát választották meg.

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győri önkormányzat |
likeold
a fb oldalunkat