Virágba borultak a belváros utcái, terei

Földvári Gabriella Fotó: MekliZ Fotóstúdió
2023.05.23. 13:14

Több mint félszáz virágoszlop kerül ki a belvárosi sétálóutcákra, terekre, a munkálatokat kedden kezdték a Győr-Szol szakemberei. Ezek mellett virágpiramisok, virágoszlopok, virágládák díszítik azokat a területeket, ahol ágyások kialakítására nincs lehetőség.

A Győr-Szol Zrt. saját fejlesztései azok a virágoszlopok, amelyekből idén már 51 darabot láthatunk a belvárosban. Az oszlopokban lévő termőtalajba még márciusban kerültek a palánták, amelyeket a szolgáltató üvegházában neveltek. Az 51 virágoszlopba közel hatezer palántát ültettek el. A belváros utcáit a mostoha körülményeket, a szárazságot, az erős napsugárzását, a városi levegőt jól tűrő nagy levelű fehér begóniák díszítik.

„A százezer egynyári virág kiültetése mellett kihelyezzük a belvárosba a növényeket, valamint más városrészekben is zajlik a virágosítás. A növények kiültetését követően gondozni is kell őket, többek között locsolni, szerencsére több helyen már automata öntözőrendszerrel tudjuk ezt megoldani” – tájékoztatott Radnóti Ákos alpolgármester kedden a Baross úton, az első virágoszlopok kihelyezésekor.

A nem télálló növények, azaz a leanderek, a babérok, a pálmák és a borókák – összesen közel 30 darab – nagy virágládákban láthatóak, többek között a Széchenyi téren, a Káptalandombon, a Szent István úti járdákon és a volt Megyeháza téren. A belvárost díszítik nagyméretű dézsás növények is.

A különböző városrészekbe összesen nyolc virágpiramist szállítottak ki.

A virágpiramisokon, virágoszlopokon és nagyobb ládákon kívül egyéb hordozható edényeket helyeznek ki oda, ahol a beépítettség és a burkolatok miatt nem lehet állandó növényzetet telepíteni.

A Győr-Szol munkatársai gondoskodnak a rendszeres öntözésről, tápoldat kijuttatásáról, így remélhetőleg egészen őszig díszítik majd a virágok a városrészeket.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka