Hirdetés
Ingatlanpiac

Vidéken még kitart a lendület

Fotó: pixabay
Győr+
2019.10.29. 09:57

Győrben is emelkedtek, a fővárosban azonban tetőztek az árak.

Hirdetés

Az első félévben a fővárosban 9941 használt lakás kelt el a hivatalos – egyelőre még nem teljes körűen feldolgozott – adatok szerint, ez 46 százalékos visszaesésnek felel meg éves összevetésben. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: számítani lehetett erre, a nyári hónapokban ugyanis harmadával csökkent a kereslet Budapesten. 

Az árakon is látható a megtorpanás, Budapesten a használt lakások átlagos négyzetméterára októberben 720 ezer forint volt, ami lényegében stagnálást jelent a szeptemberi 717 ezer, illetve a májusi 712 ezer forinthoz képest, igaz, éves szinten még 18 százalékos drágulásnak felel meg. Fontos azonban, hogy árcsökkenésre egyelőre még nem lehet számítani, a legfrissebb adatok alapján is inkább az látszik, hogy elérték a plafont, és tetőztek a budapesti használt lakások árai.” – fogalmazott a szakember.

Hirdetés

A hivatalos – szintén előzetes – számok szerint a megyeszékhelyeken is csökkent a lakásforgalom több mint 30 százalékkal, de a később beérkező adatok még esetükben is javíthatják a statisztikát. A vidéki lakások piacáról Balogh László azt mondta, több vidéki nagyvárosban – Budapesttel ellentétben – az elmúlt félévben is emelkedtek az árak.

Debrecenben például a használt lakások átlagos kínálati négyzetméterára októberben 471 ezer forint volt, ami májushoz képest 3 százalékos drágulást, éves szinten pedig 33 százalékos áremelkedést jelent.

Győrben tavaly októberhez képest 22 százalékkal, májushoz képest pedig 5 százalékkal 432 ezer forintra nőtt a négyzetméterár.

Forrás: ingatlan.com

Kapcsolódó témák: #gazdaság |
likeold
a fb oldalunkat