Verhetetlen vetélkedő: közlekedett a család apraja-nagyja

P. Csapucha Adrienn Fotó: Péczi Krisztina
2024.05.26. 11:25

Több mint 20 család részvételével zajlott hétvégén a nagy sikerű Közlekedik a család! vetélkedő vármegyei fordulója Győrben. Az akciót 13. alkalommal hirdette meg országosan a rendőrség. A játék során KRESZ-tudásukat tesztelhették a résztvevők, izgalmas kerékpáros kihíváson teljesíthettek, de számos feladat segítségével adhattak számot közlekedési ismereteikről. A vármegyék legjobbjai augusztusban a pécsi döntőn találkoznak, ahol a fődíj nem más mint egy szuper Škoda személyautó.

Mikor a volán mögé ülünk sokszor felötlik bennünk a kérdés: vajon, ha most vizsgáznánk, átmennénk a KRESZ-en, vagy tényleg csak rutinból vezetünk? A jogosítvány megszerzése, a közlekedésben való részvétel nem gyerekjáték, óriási felelősség, a többi között ezért is nagyon hasznos, hogy a rendőrség szenzációs játékába a család legkisebb tagjait is bevonhatjuk, így egészen fiatalon megismerkedhetnek azzal, hogyan és miként kell lehet felelősségteljesen „manőverezni” az utakon.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága idén is játékra invitálta a famíliákat, Győrben szombaton rendezték a vármegyei fordulót. A közlekedéstudatos nevelés a fő célkitűzése az eseménynek, mindezt úgy, hogy szülő és gyermek összefogva, egymástól tanulva hajtsa végre az izgalmasabbnál izgalmasabb feladatokat. A család fiatal tagjai megismerhetik a szabályokat, anya és apa jó példát mutathat, legyen szó bármilyen közlekedési formáról. Örömteli, hogy az ifjúság nagyon fogékony a KRESZ-tanulásra, a vetélkedőn túl nekünk is számos programunk van, amikor kimegyünk a különböző intézményekhez előadásokat tartani, akár már óvodákba is, hiszen a mottónk az, hogy: Közlekedésbiztonság gyermekkortól az időskorig!” mondta Rosta Roland rendőr őrnagy, a vármegyei baleset-megelőzési bizottság titkára.

A szakember kiemelte nagyon sokat változott az emberek mentalitása, látható, hogy például a kerékpárutakon, este sötétben, korlátozott látási viszonyok között egyre többen viselik a láthatósági eszközöket. „Nagyon sok visszatérő családunk van, komolyan készülnek a versenyre, tanulják a KRESZ-t, gyakorolják a bringázást. Vármegyénk képviselői nagyon szép eredményeket értek már el, sajnos a képzeletbeli dobogó tetejére még nem állhattunk fel, de voltunk már másodikok és harmadikok is” – ismertette a rendőr őrnagy.

A hétvégi próbatételen időre tekerhettek ügyességi pályán a résztvevők, ugyancsak pályán kellett sofőrként bizonyítaniuk a jogosítvánnyal rendelkező szülőknek, izgalmasnak ígérkezett a KRESZ- és egészségügyi teszt, a Škoda szakembereinek jóvoltából a csomagtartóba pakolhatták be dobozaikat a versenyzők, de volt puzzle és szerencsekerék is.