Győri lokálpatrióták

Velin Csaba: A vízi turizmusban nagy lehetőségek rejlenek

Hajba Ferenc Fotó: O. Jakócs Péter
2025.09.21. 17:27

„Azt tapasztalom, és ez nyilván nem csak győri jelenség, hogy vakok vagyunk a helyi adottságainkra. Természetesnek fogadjuk el azt, amire egy ide érkező hazai vagy külföldi turista rácsodálkozik” – állítja Velin Csaba agrárközgazdász, aki két vállalkozást is vezet Győrben: a John Bull Pubot, és édesanyja szakmai közreműködésével a Herendi Porcelánmanufaktúra győri üzletét.

Velin Csabáék Pécsről kerültek Győrbe. A franchise-rendszerben működő McDonald’s a győri és bábolnai üzletébe keresett szerződéses partnert, Velinék tulajdonképpen tehát a munka miatt jöttek el a folyók városába. Csaba akkor még gimnazista volt, a Kazinczyban érettségizett, majd Keszthelyen, a Veszprémi Egyetem Georgikon Karán diplomázott. A család tíz év után döntött úgy, hogy a hagyományos vendéglátás felé fordul. A korábban népszerű Lelóczky cukrászda épületében, a Lelóban alakítottak ki egy igényes éttermet. Régi fotók is őrzik a Leló emlékét a különterem falain.

„Meg akartuk tartani az épület hangulatát a viktoriánus korra emlékeztető berendezésekkel. A tapéta, a szőnyeg s az asztalosmunkák Angliából származnak” – idézi vissza a kezdeteket Velin Csaba, aki szerint a vendéglátás igényeinek alakulása jól tükrözi a társadalmi változásokat. Hétvégén például azért is van sok győri az étteremben, hogy az egész héten dolgozó édesanyát megkímélje a család a szombati-vasárnapi főzéstől. Ez annak ellenére van így, hogy Magyarországon lezajlott egy gasztroforradalom, minden média főzőműsorokat csinál, recepteket közöl. Ezeket otthon bizonyára sokan kipróbálják, de hétvégén és általában az ünnepnapokon megkímélik a nőket a főzéstől.

Velin Csaba úgy látja: az egész országban, azon belül Győrött is nagy tartalékok rejlenek még a turizmusban, az idegenforgalomban, pedig ezek az ágazatok jelentős adóbevételt hoznak a városnak.

Sokak szerint hiányzik Győrben egy ötcsillagos hotel, ami igaz, de vannak igényes szálláshelyeink, amelyeket még nem tudunk teljesen feltölteni. Én úgy gondolom, hogy előbb a meglévő adottságainkat kellene kihasználni. A folyók bevonásában nagy lehetőségeket látok. Budapesten nagy nyereséggel működnek a szállodahajók. Ha a legnagyobb vízi járművek nem is tudnak feljönni Győrig, de kiköthetnének Gönyűn, s onnan behozhatnánk a vendégeket Győrbe. A Győri Balett vagy a Győri Filharmonikus Zenekar előadásai teljes élményt adnak a külföldieknek a magyar nyelv ismerete nélkül is. Akik eljönnek Győrbe, azok fogyasztanak is, és az igen erős „szájreklámmal” a jó hírünket viszik. Jól kapcsolódik ehhez az elképzeléshez Kocsis Rozinak, a Vaskakas Bábszínház igazgatójának ötlete, amit a Mindent a Városért Lokálpatrióta Egyesületben fölvetett: meg kellene építeni egy állandó vízi színpadot, amely az egész szezonban különböző előadásokkal várná a közönséget. Azért jó ez az egyesület, mert a különböző szakterületek elképzeléseit más szakemberek terveivel remekül össze tudjuk hangolni.

Velin Csaba erőssége, hogy az értékek megőrzésével alkalmazkodni tud az új igényekhez. A Herendi Porcelánmanufaktúra győri üzlete a legsikeresebb a vidékiek közül.

Ez főleg édesanyámnak köszönhető – hárítja el a dicsőséget –, de a titka az: a keresett, klasszikus motívumok mellett azokat a termékeket is értően kínáljuk, amelyeket már a fiatal porcelánfestők új motívumai díszítenek. Ezek jól illenek egy új lakás berendezéséhez, hangulatához is. Elismerésünket jelzi, hogy a herendi gyár designhetének idei nyitó rendezvényei között a győri üzlet is szerepel.”

Velin Csabának egy 17 éves lánya és egy 14 éves fia van. Nem tagadja, hogy szeretné őket megtartani a vendéglátásban. „Még nem teljesen győztem meg őket, de látok rá esélyt” – bizakodik.

Kapcsolódó témák: #lokálpatrióta | #turizmus | #vendéglátás |