Végzett az első szociológus évfolyam

Fotó: Májer Csaba József
Széchenyi István Egyetem
2020.07.12. 09:14

A szociológia alapszak 2017 óta található meg a győri Széchenyi István Egyetem kínálatában, s a képzés egyre népszerűbbé vált az elmúlt években. Az első évfolyam tagjai a napokban teljesítették az utolsó lépcsőfokot, és tették le záróvizsgájukat

Hét mosolygós fiatal várakozott a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának árnyas udvarán, az Apáczai-szobor tövében a napokban. Mindannyian elégedettek lehettek, hiszen sikeresen teljesítették a záróvizsgát, amivel eldőlt, hogy megkapják szociológus oklevelüket – ezt ők mondhatják el elsőként az intézmény történetében.

Dr. Csizmadia Zoltán, a Szociális Tanulmányok és Szociológia Tanszék vezetője kérdésünkre kifejtette: 2017-ben indították el a szociológia alapszakot, amelynek ötlete és az akkreditáció végivitele dr. Rechnitzer János professzor nevéhez köthető. Tavaly már 18 elsőéves kezdte meg tanulmányait, s a jelentkezési adatok szerint csaknem hasonló létszám várható a szeptemberben kezdődő tanévben is. „Olyan szakkal erősítettük az egyetem társadalomtudományi képzését, amely magas tudományos presztízsű, erős elméleti orientációja mellett a gyakorlatban is jól használható, emellett jó kutatási módszertani ismereteket ad” – hangsúlyozta, utalva arra, hogy a szociológusokat szívesen alkalmazzák a munkaügytől az oktatáson vagy a szociális-kulturális területen át a településfejlesztésig egyaránt. A lehetséges munkaadók között így a piaci- és a közszférában megtalálható vállalkozások, önkormányzatok, szervezetek egyaránt megtalálhatók. A tanszékvezető hozzátette, hogy korábban Győrhöz legközelebb csak Budapesten és Pécsett volt szociológusképzés, a szakindítással így földrajzi értelemben is rést sikerült betölteni.

Ha egyetemről beszélünk, akkor universitasról beszélünk, ami magában foglalja, hogy különféle tudományterületeken legyenek képzések. Közülük a társadalomtudományt is érdemes erősíteni” – ezt már dr. Róbert Péter professzor, a szociológiai szak felelőse mondta. Úgy vélekedett, hogy a szociológia nagyon jól képes kiegészíteni a gyakorlatorientáltabb közgazdaság- és neveléstudományt, amelyek ugyancsak megtalálhatók a Széchenyi István Egyetem palettáján.

A szociológia alapszakon végzettek többféle mesterszakon folytathatják tanulmányaikat az Apáczai Csere János Karon: ilyen a közösségi és civil tanulmányok, a kulturális mediátor, a regionális és környezeti gazdaságtan, valamint az emberierőforrás-tanácsadó. Az egyik frissdiplomás, a győrzámolyi Kelemen Nóra Rebeka az utóbbi mellett döntött. „Már most HR-referensként dolgozom egy multinacionális cégnél, mesterszakon ezért már ebbe az irányba szeretnék továbbtanulni. Mindehhez jó alapot jelentett a szociológia alapszak elvégzése” – fogalmazott. Évfolyamtársa, a győri Babicz Manó szintén elégedetten nyilatkozott: „Nagyon tetszett a képzés. Ez a szak végre passzolt hozzám, különösen az, ahogy a három év során tágították a látókörünket.”

Kapcsolódó témák: #Széchenyi István Egyetem |