Végezzük el a karbantartási teendőket tavasszal

Pannon-Víz Zrt./Borsi Viktória Illusztráció: Pannon-Víz
2023.04.09. 17:01

A fagyok elmúltával itt az ideje, hogy eltávolítsuk aknás vízmérőnkről a téli szigetelést és elvégezzük mérőnk ellenőrzését.

A vízmérő akna karbantartása, tisztítása rendeleti előírás alapján a felhasználó feladata. Javasoljuk, hogy a jó idő beköszöntével vegyék le a téli szigeteléseket az aknáról, majd jól szellőztessék át, hiszen a szigetelés alatt a csövek és az elzárók sokkal erősebben rozsdásodnak és ez csőtöréshez, műszaki hibákhoz vezethet.

Abban az esetben, ha megfelelően gondoskodtunk vízmérőnk téliesítéséről, akkor mérőnk nagy valószínűséggel átvészelte a telet. Amennyiben ezt elmulasztottuk, akkor fennállhat a vízóra elfagyásának veszélye. Ilyenkor a mérő szilánkos, repedt üvege hívja fel figyelmünket a vízóra elfagyására. A fagyveszélynek leginkább a fűtetlen, télen nem használt ingatlanok vannak kitéve. Mivel a vízmérő fagyvédelme a tulajdonos feladata, így az elfagyott vízmérő pótlásának költsége is a tulajdonost terheli.

Amennyiben a tavaszi vízmérő ellenőrzésnél elfagyást tapasztal, kérjük, keresse fel a Pannon-Víz Zrt. ügyfélszolgálatát, ahol a fagyott mérőcsere díjának befizetése után egyeztetheti a mérőcsere időpontját.

Ha a vízaknában mindent rendben találtunk, érdemes az ingatlan belső csőrendszerét is ellenőrizni. Ezt megtehetjük úgy, hogy visszanyitjuk az elzárt főcsapot és az épületen belül megvizsgáljuk, hogy elzárt vízvételi helyek esetén a vízmérőnk mutat-e fogyasztást. Amennyiben nem tapasztalunk mozgást akkor minden rendben van, viszont, ha pörgést tapasztalunk a mérőn, akkor célszerű mielőbb szerelőhöz fordulni, mert ilyenkor „szökik a víz” a rendszerből. Ebben az esetben tartsuk zárva az aknában lévő főcsapot a javításig.

Az ellenőrzés során érdemes a vízóra állását feljegyezni, és az utolsó elszámoló számlában feltüntetett állással összehasonlítani. Amennyiben jelentős eltérést tapasztalnak, számlázással kapcsolatos információt telefonos és személyes ügyfélszolgálatunkon kaphatnak felhasználóink.

Mindezeken túl javasolják fogyasztás előtt a télre elzárt csapok alapos kifolyatását, hogy eltávolítsuk a bekötővezetékben lévő állott, pangó vizet.

Vízmérőnk és vezetékeink élettartamának megóvása érdekében végezzük el a tavaszi teendőket!

Kapcsolódó témák: #Győr | #pannon-víz | #vízmérő |