Hirdetés

Vega ebédek: roppantott újburgonya

Szarka Zsófi
2020.07.10. 11:35

Időnként jólesik egy húsmentes ebéd. Nyáron a legegyszerűbb finomat főzni, hiszen a zöldségek önmagukban is sokkal ízesebbek. A húsimádóknak pedig tökéletes köretek lehetnek ezek az ételek.

Hirdetés

Itt az isteni, szinte önmagában roppanós újkrumpli. Akár a kukorica, a krumpli is Dél-Amerikából került Európába, de nem tudjuk pontosan mikor, ugyanis az első említéseket illetően alapos a gyanú, hogy összetévesztették a batáta (édesburgonya) gumójával. Európa eleinte rettegett a krumplitól. Olyan rémhírek terjedtek el róla, hogy mérgező, sőt halálos. Egyes asszonyok éles fantáziája pedig azt mesélte, ha az illető nem hal meg tőle, akkor megsüketül, elbutul vagy elromlik az emésztése. Ha valaki ennek ellenére mégis krumplit ültet, számítson arra, hogy kártékony férgek lepik el a földjét. Tehát nem volt túl népszerű és európai pályafutása is egészen nehézkes volt.

A magyar nép roppant nehezen barátkozott meg vele, ennek ellenére egyetlen növényünk sincs, amelyiket később annyiféle néven illettek volna, mint éppen a krumplit: bárabulé, bigyirkó, bolyóka, csicsóka, csucsorka, földialma, földiparadicsom, gumó, kolompér, péra, pityóka stb.. Ez utóbbi a szép Erdélyben használatos, ahova szintén egészen korán érkezett meg a burgonya, és azóta is az egyik legnépszerűbb ételük, alapanyaguk, bármilyen formájában.

Hirdetés

A burgonya szó jóval későbbi fejlemény, a nyelvészek szerint a francia Bourgogne tartomány köznevesült alakja. Mindenesetre, érdemes kihasználni azt az időszakot, amikor ez a soknevű, és ma az egyik legnépszerűbb köretételünk frissen terem.

Tipp: Mennyei feltét a spenóthoz, raguhoz vagy csupán önmagában is fűszeres vajjal és egy pohár borral.

Bevásárlólista (4 személyre):

  • 1 kg újkrumpli (kisebb, közepes)
  • 2 kk só
  • frissen tört bors
  • 3 ek olívaolaj vagy zsír

Elkészítés:

A burgonyát alaposan megmosom héjastul. Sós vízben megfőzöm, forrástól számítva 15 percig.

Ezután a sütőt 250 fokra előmelegítem. A főtt krumplikat egy sütőpapíros tepsire teszem, mindegyikre, egyesével rátenyerelek, hogy szétroppanjon. Ezután mindegyiket külön-külön olajjal lecsepegtetem, sózom és frissen borsozom. Mehetnek rá szárított zöldfűszerek vagy fokhagymapor is. Ezután a sütőben 10-12 percig sütöm ropogósra a héját.

Tipp: A sütés utolsó 3 percében sajtot szoktam rászeletelni, tálalásnál pedig tejfölt teszek rá.

Kapcsolódó témák: #gasztronómia | #Szarka Zsófi Konyhája |
likeold
a fb oldalunkat