Védje vízmérőjét a fagyok ellen!

Szöveg és fotó: Pannon-Víz Zrt.
2022.12.05. 07:45

A tél beköszönte előtt rendkívül fontos odafigyelni arra, hogy milyen intézkedéseket tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a hideg által okozott fagykárokat ingatlanjaink vízellátó rendszerében.

Gondoskodjunk vízmérőnk téliesítéséről, hiszen nemcsak az elfagyott mérő pótlásának költségei, de a kiolvadást követően az elfolyt víz díja is a felhasználót terheli. Érdemes tehát gondosan felkészülnünk még a tél beállta előtt. Szigeteljük az aknában lévő vízmérőt nedvességet taszító szigetelőanyaggal. A legeredményesebb módszer az, ha a vízmérőaknát felülről is szigeteljük.

A hideg időszakban nemcsak az életvitelszerűen használt ingatlanok vízmérőinek fagymentesítése fontos, hanem a magára hagyott házak, épületek vízellátó rendszereinek védelme is. Ezeknél az épületeknél az egyik legfontosabb tennivaló a vízhálózat és a vízmérő víztelenítése, valamint a vízmérőakna gondos felkészítése a télre.

Mit tehetünk a használaton kívüli ingatlanjaink fagyvédelme érdekében? A fűtetlen ingatlanok, nyaralók belső vízvezetékeiből engedjük le a vizet, ehhez zárjuk el a vízmérő aknában a főelzárót, majd a víztelenítő csonkon keresztül folyassuk ki a belső hálózatból a vizet. Víztelenítsünk gondosan, ne felejtsük el a WC víztartályát is kiüríteni.

A fagyveszély érinti a bűzelzáró csőszakaszokban lévő vízdugókat is. Ezeket leszerelhetjük vagy kipumpálhatjuk belőlük a vizet, de fagyálló, fertőtlenítő hatású folyadékot is tölthetünk a bűzelzárókba. Ne feledkezzenek el a kerti csapokról sem, melyekből engedjék le a vizet és szigeteljék a hideg ellen!

Vízmérőnk és vezetékeink élettartamának megóvása érdekében végezzük el a fagytalanítási teendőket, hogy élvezhessük a gondtalan vízfogyasztás örömét jövő tavasszal is!

Kapcsolódó témák: #pannon-víz | #tél | #vízmérő | #vízvezeték |