Védje meg vízmérőjét a fagyok ellen!

Pannon-Víz Zrt./Borsi Viktória Grafika: Pannon-Víz Zrt.
2023.11.19. 13:21

A hétvégén már több helyütt is 0 fok alá is ment a hőmérséklet, így a Pannon-Víz Zrt. felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy tegyék meg a szükséges intézkedéseket vízmérőjük fagy elleni védelme érdekében.

Gondoskodjunk vízmérőnk téliesítéséről, hiszen nemcsak az elfagyott mérő pótlásának költségei, de a kiolvadást követően az elfolyt víz díja is a felhasználót terheli. Érdemes tehát gondosan felkészülni még a tél beállta előtt.

Hogyan? Szigeteljük az aknában lévő vízmérőt nedvességet taszító szigetelőanyaggal. A vízaknában lévő vízórát még akkor is érdemes valamilyen nedvességet taszító szigetelőanyaggal beborítani, ha úgy gondoljuk, hogy „elég mélyen” helyezkedik el. Legjobb a többrétegűre hajtogatott építési fólia vagy bármilyen más nem nedvszívó szigetelőanyag.

Megoldást jelenthet az is, ha erős műanyag zsákokba faleveleket teszünk, és a zsákokat gondosan lezárva leengedjük a vízóraaknába, így a falevelek lebomlásakor keletkező hő vízóránkat fogja melegíteni. A legeredményesebb módszer az, ha a vízmérőaknát felülről is szigeteljük. Erre a célra használhatunk 4-5 cm vastag kemény műanyag hőszigetelő (hungarocell) lapot. Vágjuk pontosan akkora méretűre, amekkora az aknánk nyílása, és alulról rögzítsük a fedőlaphoz.

Amennyiben hiányzik a vízmérőakna fedlapja, pótolja, vagy ha sérült, cserélje ki! Fontos, hogy a tél folyamán többször ellenőrizze, nincs-e víz az aknában, az akna fedele jól van-e lezárva. Ha gondosan szigetelünk, nem érhet bennünket meglepetés.

Köszönjük, hogy odafigyel vízmérője állapotára, hiszen a mérők rendeltetésszerű működtetése közös érdekünk.

Kapcsolódó témák: #fagyok | #pannon-víz | #tél | #vízmérő |