Vastapsot kapott Fóris Norbert

Kárpát Zsolt Fotó: Vig Norbert
2023.04.13. 15:21

A Kossuth Lajos Általános Iskolában tartott érzékenyítő előadást Fóris Norbert látássérült parasportoló. A többdiplomás sportember többek között hétköznapjairól beszélt a felső tagozatosoknak, és azt is elmondta, a legbüszkébb arra, hogy vakon is teljes életet tud élni, mert mindig eléri célját.

A Kossuth Lajos Általános Iskola már a harmadik győri oktatási intézmény, ahová Fóris Norbert látássérült parasportoló ellátogatott, hogy egy kötetlen beszélgetés során bemutassa hétköznapjait. A sikeres fiatalt dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere faggatta. 

„Nekem annyi a szerepem, hogy azt is megkérdezzem, amit ti esetleg nem mertek. Norbiról tudni kell, hogy születése óta látássérült, mégis sikeres életet tud élni” – emelte ki a polgármester.  

Norbi elmesélte, hogy gyerekkorában bújócskázott és még egy biciklit is kikönyörgött szüleitől, a csínytevésekben is benne volt. Azt is elmondta, hogy van egy ikertestvére, akinek tökéletes a látása. 

„Az anyukám mindig azt mondta, hogy én mindig a szépet látom, a látók pedig a csúnyát, ilyen módon próbálta velem elfogadtatni azt, hogy látássérült vagyok. A judót pedig azért választottam, mert a dobásoknál a nagy csattanások és puffanások nagyon megtetszettek. Azóta ez a sportág mindennapjaim részévé vált” –emelte ki Fóris Norbert. 

A tanulók is lelkesen kérdezgették Norbit, többek között arra voltak kíváncsiak, hogy lát–e bármit is álmában.   

„Én az álmaimban hangokat hallok, illatokat érzek, de látni semmit nem látok. Ha például zuhanok álmomba és beleesek egy gödörbe, csak azt érzem: hopp megütött a valami, mert leértem az aljára. De én azt nem látom. Ha lecsukom a szemem, akkor sem látok semmit” – válaszolt Fóris Norbert, aki pozitív példájával motiválni szeretné a fiatalok és rávilágítani arra, hogy a fogyatékossággal élőknek nem sajnálatra, hanem elfogadásra van szükségük. A diákok a kitűnő sportembernek vastapssal köszönték meg a különleges előadást és a nem mindennapi élményeket. 

Galéria: Vig Norbert

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #híradó | #látássérültek | #parasport |