Vásárlás helyett közös családi élmények

J. Kovács Andrea | Fotó: O. Jakócs Péter
2022.12.11. 09:51

Adventről, karácsonyról, ünnepvárásról, családi hagyományokról kérdeztük dr. Laczkovits-Takács Tímeát, Ménfőcsanak önkormányzati képviselőjét.

Számomra az év legszebb, legizgalmasabb időszaka a karácsonyi készülődés, és maga az ünnep, ami nagyon gyorsan eltelik. Amióta kisgyermekeink vannak, mindig készítünk adventi kalendáriumot. Idén kártyákat csináltunk, különböző feladatokkal, például mézeskalácssütés vagy karácsonyfadísz-készítés, közös legózás, mesefilmnézés, illetve meglepetés és kívánságkártya. Utóbbinál a gyerekek mondják meg, hogy mit játsszunk aznap együtt.

Tudatosan figyelünk arra, hogy a rohanást, a bevásárlási lázat elkerüljük. Helyette a családi, közösségi programok kerülnek előtérbe. Fontos, hogy a gyerekek sokat legyenek a nagyszülőknél is, hogy minél több élményük és emlékük legyen erről az időről. Őrizzük a hagyományokat, nem maradhat el az adventi koszorún a gyertyagyújtás. Luca napján búzát vetünk, a gyerekek locsolgatják és figyelik, mikor bújik ki. Többször sütünk mézeskalácsot, hiszen az a fő kedvenc nálunk, idén az első adag már el is fogyott. A másfél éves kicsi és a hároméves bátyja egyforma lelkesedéssel segített sodorni, szaggatni.

A családunkban nincs karácsony töltött káposzta nélkül, egyébként a klasszikus erdélyi ételeket gyakran készítjük máskor is. Süteményből a bejgli áll az első helyen, idén még tervbe vettük a zserbósütést. A nagyszülőknél hagyományosan halászlé és rántott hal kerül az asztalra, sok más finomság mellett.

Az ajándékok kiválasztásánál a hasznosságot vesszük figyelembe, a kicsiknek pedig fejlesztő játékokat adunk. A könyv mindenkinek jó ajándék.

Férjem, Laczkovits Richárd Máté nagymamájának volt egy kis rézcsengője, annak a hangja jelezte náluk a Jézuska megérkezését. Szerencsére sikerült egy ugyanolyat felkutatni, így ezt a hagyományt is átörökítettük. Mire a gyerekek felébrednek 24-én, már áll a feldíszített fa a nappaliban, alatta az ajándékokkal. Még aznap meglátogatjuk mindkét nagyszülő párt, egyiküknél ebédelünk, másikuknál pedig közösen fogyasztjuk el a vacsorát.

Kapcsolódó témák: #Győr | #karácsony |