Hirdetés
A közösség érdeke a fontos

„Varrd a maszkot, azzal is segítesz!”

Szabó Csilla
2020.03.30. 07:51

Követendő példát mutat egy győrújbaráti vállalkozó hölgy, március közepe óta lelkes ismerőseivel, barátnőivel maszkokat varrnak szabadidejükben. A neve elhallgatását kérő Erika úgy vallja, most nem az egyén a lényeg, hanem a maszkok varrására való felhívás. Segítő emberekre van szükség, a közösség érdeke a fontos. A hozzájuk csatlakozók jelenleg Győrben, Győrságon, Koroncón és Győrújbaráton több ezer maszk varrását tervezik.

Hirdetés

Erika hisz abban, hogy ha mindenki maszkot hord, az jelentősen csökkentheti a vírus terjedését. Mivel a vírushordozók nem mindig tudják magukról, hogy betegek, ezért nem lehet tudni, ki hordozó, ki nem. Európa más országaihoz hasonlóan, az egyszer használatos védőmaszkokat még most sem könnyű beszerezni, ezért rövid tanácskozás után sági barátnőjével, Erzsikével már a járvány kezdetén megbeszélték, hogy elkezdik közösen a varrott maszkok gyártását. Hotel minőségű, magas pamut tartalmú lepedőanyagot vásároltak, illetve hozzá kalapgumit szereztek be, és március 17-én már nagy tételben készítették azokat. Közben az egyik közösségi oldalon felhívást tettek közé, hogy várják varrni tudó hölgyek jelentkezését, az alapanyagot biztosítják, a hozzájuk csatlakozó hölgyek pedig a munkájukkal és idejükkel segítenek a példaértékű kezdeményezésben.

“Úgy érzem, a Jóisten segít, hiszen olyan sok anyagfelajánlást kaptam ma, hogy most szervezem a további, varrni tudó hölgyek bevonását. Ezeket a magas hőfokon mosható maszkokat egyrészt ismerős cégek munkatársai számára készítjük, másrészt közösségeknek ingyen ajánljuk fel” – mondta Erika hozzátéve, hogy mindenki a maga ismerősi körében, például postákon, boltokban, szomszédoknak osztja szét. Velük egy időben nagyon sokan kezdték el a maszkvarrást az ország több pontján, amely örömet jelentett számukra és megerősítést éreztek abban, hogy ha minél többen varrnak, annál több ember hordhatja, s ha hordja, annál több embertársát védhet meg vele. Aki nem tud géppel varrni, azok is csatlakozhatnak a varrókhoz, mivel nagyon jó és hasznos kezdeményezésnek tartják, hogy az interneten és közösségi hálón több, akár pár öltéssel összeállítható védőmaszk szabásmintája és az elkészítést segítő leírás vagy videó is megtalálható.

Hirdetés

„Késlekedni nem szabad, versenyt futunk az idővel, fontos a megelőzés, ezért teszünk meg mindent annak érdekében, hogy minél több maszk készülhessen a közösségek részére, aminek elkészítésében, illetve annak munkafázisaiban a családtagok is kiveszik a részüket” – véli a kezdeményezés elindítója. Két hét alatt több száz maszk készült el, lassan közelítenek az ezer darabhoz és további több ezret szeretnének legyártani. Győrben, Győrságon, Koroncón és Győrújbaráton varró segítőjükkel egyetértenek abban is, hogy a maszkhordás mellett a járvány terjedésének megakadályozása vagy csökkentése érdekében nagyon fontos a fegyelem, alázat, tudatosság és a gyors alkalmazkodó készség is. Erika bevallja, sokan kételkedve nézik a munkájukat, mindezek ellenére teszik a dolgunkat.

A vállalkozó az elmúlt hónapban figyelemmel kísérte és vizsgálta a kultúra, fegyelmezettség, tudatosság, népsűrűség, népesség, kormányzati intézkedések és a fertőzési ráta közötti összefüggéseket. Számára megdöbbentő volt, hogyan tudta Hongkong megakadályozni a vírus gyors terjedését, és alacsony szinten tartani a fertőzöttek számát az elmúlt hónapokban, amikor a népsűrűsége több mint 30-szor nagyobb, mint Németországé, Olaszországé, Franciaországé vagy Spanyolországé. Úgy véli, a kormányzati intézkedések mellett a fegyelmezettség és a közösség iránti segítőkészség segített nekik ebben. Nem a kiskapukat keresték, hanem megértették és elfogadták a helyzet komolyságát. „Amikor valaki náthás beteg lesz nálunk, azonnal védőmaszkot vesz fel, hogy ne fertőzze meg a többieket. Sokan vagyunk, kis félszigeten, vigyáznunk kell egymásra!”– ezt még 2009-ben egy dél-koreai férfi válaszolta arra a kérdésére, miért visel maszkot Gwangju városában rendezett ipari kiállításon. Erikának mostanában sokszor eszébe jutnak az ott látottak és a férfi válasza.

A következő hetekben, hónapokban élesben vizsgázik a nemzet. A fegyelmezetlenség most nem magánügy, hanem közügy. A maszkvarró közösséget vezető hölgy zárókérdésében a bizakodás is jelen van: „Ha a nagy népsűrűségű Hongkongnak (7089 fő/km2) sikerült alacsony szinten tartani a fertőzést az elmúlt hónapokban, akkor nekünk Magyarországon (105 fő/km2) miért ne sikerülhetne? Az óvintézkedések az elmúlt hetekben megtörténtek, most már rajtunk múlik, hogyan tartjuk be azokat, hogyan védjük magunkat és másokat.”

Kapcsolódó témák: #jótékonyság | #koronavírus |
likeold
a fb oldalunkat