Hirdetés
Tisztelgés John Williams előtt

Varázslatos este a Győri Filharmonikus Zenekarral

Fotó: Vig Norbert
Farkas Mónika
2021.10.10. 14:01

Nemcsak az erő, de a szív is velünk volt szombaton. Varázslatos estét tölthettünk ismét a Győri Filharmonikus Zenekarral, „Tisztelgés John Williams előtt" - filmzenei koncertjükkel megtöltötték az Egyetemi Csarnokot, több mint kétezer ember hallgatta élőben az Oscar-díjas amerikai zeneszerző legendás alkotásainak jól ismert dallamait.

Hirdetés

Csillagok háborúja, Indiana Jones, Cápa, Jurassic Park, Superman, E. T., Schindler listája, Harry Potter és még bőven sorolhatnánk azon filmek címeit, melyeket mindenki látott, sőt zenéjüket is felismeri az ismert képkockák nélkül is. E legismertebb mozikból válogatott a Győri Filharmonikus Zenekar “A Tribute to John Williams – Filmzenék” című estje, a zenekar mögötti vásznon megelevenedtek a legendás alkotások képkockái, együtt élhettük át e filmek felejthetetlen hangulatát. “Érdemes volt másfél évet várni erre a programra, nagy öröm, hogy az Amadeus filmzenei koncertünk után ismét meg tudjuk tölteni az Egyetemi Csarnokot ” – mondta boldogan Fűke Géza igazgató a koncert kezdése előtt a Győrplusznak.

Fotó: Vig Norbert

A kivételes filmzenei est a Csillagok háborújának ikonikus dallamaival indult, a lendületes nyitányt a Schindler listája című hét Oscar-díjas katartikus alkotás részlete követte. A szívhez szóló hegedűszólót a filmben maga Itzak Perlman játszotta fel, a győri előadásban Bónitz Márton koncertmesternek jutott ez a megtisztelő szerep. Játéka sokunkat megérintett.

Hirdetés

John Williams filmzenéiben bravúrosan kombinálja a virtuóz szólókat és a nagyzenekari összjátékot, itt tényleg mindenki játszik. Az akciódús filmekben kiemelt főszerepet kaptak a rézfúvósok és az ütősök, az érzelmi színezetet gyönyörűen hozták a vonósok, emellett csodálatos oboaszólókat hallhattunk, megszólalt a hárfa, a zongora és a cseleszta is, mely a Harry Potter című film egyik hangszeres érdekessége. Itt nem lehetett hátradőlni, nemcsak fizikailag, de lelkületében is meg kellett élni ezt a kétórát, mindezt tökéletesen hozta a Győri Filharmonikus Zenekar. Játékukkal mindenkit elvarázsoltak, a közönség ezt viharos tapssal és ovációval fogadta.

A társulat jó és értő kezekben volt, Alex Johansson többször dirigált már hasonló koncertet, sőt a Győri Filharmonikus Zenekart is vezényelte, hiszen ez a program augusztusban felcsendült már a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházban. A karmester személyesen is találkozott az amerikai legendával, John Williams gyakran jár Bécsben, hogy lemezfelvételeket készítsen egy-egy filmjéhez. “Ő az utolsó romantikus zeneszerzők egyike. Műveiben klasszikus zenei alapokra építkezik, melyet briliánsan ötvöz a különböző zenei stílusokkal, a jazz-zel és a popzenével. Hollywood elvárásainak tökéletesen eleget tesz, Oscar-díjai is ezt bizonyítják.

Fotó: Vig Norbert

Az est műsorvezetője, Seszták Szabolcs maga is erősen kötődik a filmes szakmához, a szinkronszínész hangja ismerősen csengett az Egyetemi Csarnokban. Számos érdekességgel szolgált, megtudhattuk például, hogy a Cápa horrorisztikus vezérdallamai első hallásra egyáltalán nem nyerték el a rendező, Steven Spielberg tetszését, sőt a nyers változatot hangosan ki is nevette. John Williamsnek azonban sikerült őt meggyőznie, olyannyira, hogy a filmmel besöpörte első Oscar-díját, ezzel együtt pedig új fejezetet nyitott e műfajban. A 89 éves legenda több mint 150 film zenéjét komponálta és vezényelte élete során, és még korántsem fejezte be parádés pályafutását.

Galéria: Vig Norbert

Kapcsolódó témák: #Győr | #Győri Filharmonikus Zenekar | #koncert | #zene |
likeold
a fb oldalunkat