Mutatjuk, hol pihen a Mikulás

Varázslat vár a Vaskakasban! – FOTÓK!

P. Csapucha Adrienn Marcali Gábor
2022.12.01. 09:45

A győri mesebirodalomban, manókkal teli házikójában pihen a Mikulás. Csodálatos kunyhójának ferde ajtaja már tárva nyitva, hívogatja a kíváncsiskodókat. A bábszínház társulata felkészülten várta visszatérő vendégét, csakúgy ahogy a gyerekeket, akiknek két új bemutatóval is készülnek a művészek.

Mozgalmasan telnek a mindennapok a Vaskakas Bábszínház ünnepi köntösbe öltözött otthonában. Szívet melengető látvány tárul a társulathoz érkezők szeme elé, ez persze nem véletlen, a Mikulásház különleges kincsként tündököl az előtérben.

Lassan 10 éve már, hogy minden alkalommal nálunk pihen meg a Mikulás, addig míg a győri és a Győr környéki gyerekeket meglátogatja. A minap pingvinposta útján megérkezett a levele az Északi-sarkról, de telefonon is beszéltem vele. Teája már az asztalán gőzölög, mamusza a sarokban, ágya bevetve, dunyhája felrázva” – mesélte izgatottan Kocsis Rozi.

A bábszínház igazgatója elárulta, hogy mivel a Mikulás elég elfoglalt, így nem mindig találkozhatnak vele a gyerekek, de házának mesés miliője kárpótolja a kicsiket. Csakúgy ahogy a karácsonyfa szépségverseny is, melynek maga a pirosruhás lesz a zsűrije. „A mi alapanyagaink segítségével a hozzánk érkező csoportok feldíszíthetik saját fájukat, amit aztán az adventi időszakban el is vihetnek magukkal az óvodába, iskolába. Majd januárban az értékelést követően a szerencsések vendégeink lesznek egy előadásra, egy forró csoki kíséretében” – tette hozzá a direktor.

Szakmailag is nagy kihívás elé néz a társulat, hiszen két új bemutatóra is készülnek a következő napokban. December 4-től a Télen telelek című mesekoncerten Rab Viki zenéjére, Kocsis Rozi rendezésében, Fitos Dezső remek koreográfiáját nézhetik meg kicsik és nagyobbak, az előadás végére pedig természetesen az ősz szakállú is megérkezik a teátrumba. „Minden, ami a télben jó az benne lesz a darabban, nálunk már a színpadon is esik a hó. Szeretnénk ha a gyerekek önfeledet, vidám adventet töltenének nálunk, ezen dolgozunk” – fogalmazott az előadás rendezője.

December 18-án pedig a nagy sikerű Emlékfoltozók után újra Máté Angi meséket tűz műsorára a társulat, „Volt egyszer egy kert” címmel. Ráadásul ezen a napon valóságos, jószívű felnőttek kedvessége melegíti fel a Vaskakas otthonát. A mese mindenkié, azoké a gyerekeké is, akik helyzetük miatt nem juthatnak hozzá. A pártolók nekik vásárolnak négy alkalmas bérletet, amelyet személyesen adnak át advent utolsó vasárnapján.

Galéria: Marcali Gábor

Kapcsolódó témák: #advent | #Mikulásház | #Vaskakas Bábszínház |