Vándorló győri értékek

J. Kovács Andrea Fotó: Ács Tamás
2023.07.20. 14:26

A Győri Értéktárat bemutató vándorkiállítás nyílt Szentivánon, a Molnár Vid Bertalan Művelődési Központban.

Szeles Szabolcs alpolgármester, a Győri Értéktár Bizottság elnöke a megnyitón kifejtette:

A városi Értéktár Bizottság a polgármester kérésére két éve kezdte meg a munkáját. Az értéktár piramis működését törvény szabályozza. A csúcson a hungarikumokat, azaz olyan értékeket találunk, melyek a magyarság jellemző karaktereit mutatják be, legyen szó történeti, épített, természeti vagy akár gasztronómiai örökségről vagy éppen valakinek az életútjáról. A hungarikumok után következnek a regionális értékek, a megyerikumok, a piramis alapját pedig helyi értékek képezik. Úgy vélem, ez a legfontosabb része az itt élők szempontjából. Ide azokat az értékeket szeretnénk lajstromba venni, amelyekre mi győriek büszkék vagyunk, amelyek a győri karaktert képesek bemutatni.”

Szeles Szabolcs azt is elmondta, hogy az eltelt idő alatt sikerült megtalálni a Győri Értéktár saját stílusát, melyek minőségi keretet adnak a bemutatáshoz. Az értéktár eddig húsz elemet tartalmaz, köztük az Insula Lutherana épületegyüttesét, amit a bizottság megyerikumnak is javasolt már. Az alpolgármester bízik benne, hogy ez a Közép-Kelet-Európában egyedülálló kincs egyszer még hungarikum lesz.

A mai kiállítás egy sikeres pályázat révén jött létre. A könnyen szállítható háromoldalú tablóállványokat elviszik minden kulturális, oktatási, egészségügyi és szociális intézménybe, nagyobb rendezvényekre, hogy minél több győri láthassa. A tárlat egyben figyelemfelhívás és biztatás is a győriek felé: javasoljanak újabb értékeket, bővítsük együtt városi értéktárunkat!

Dr Sik Sándor, a terület képviselője azt hangsúlyozta: „Jó, hogy a szentivániak is megismerhetik, mit tartalmaz az értéktár. Az pedig külön öröm, hogy az itteni tölgyeserdő is szerepel benne. Egyben szeretném felhívni a figyelmet a jelenleg is zajló Év Fája verseny döntőjére. Ide kilenc fa jutott be, köztük az egyik csodaszép szentiváni tölgy, ami jelenleg a második helyen áll. Ezúton is kérek mindenkit, szavazatával segítsen közelebb jutni a győzelemhez!

TV-s szerkesztő: Pulai Sarolta

Kapcsolódó témák: #Győri Értéktár | #vándorkiállítás |