Vállalkozásfejlesztő irodát nyit a ZalaZONE-on a VOSZ

Győr+ Fotó: Májer Csaba József
2023.05.05. 17:16

A Széchenyi István Egyetem a napokban írta alá stratégiai együttműködési megállapodását a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ) annak érdekében, hogy közösen segítsék a vállalkozások innovációs tevékenységének fejlesztését. Az együttműködés újabb állomásaként bejelentették, hogy az érdekképviseleti szervezet a zalaegerszegi ZalaZONE Parkban nyitja meg Zala vármegyei irodáját.

A fennállásának 35 évét idén ünneplő VOSZ április végén a Széchenyi István Egyetem győri kampuszán rendezte a VOSZFESZT elnevezésű programsorozatának első rendezvényét. Az eseményen a szervezet és az egyetem együttműködési megállapodást kötött, amelynek értelmében a VOSZ az intézmény őszre elkészülő győri Tudományos és Innovációs Parkjában nyitja meg Győr-Moson-Sopron vármegyei irodáját. A partnerség újabb állomásaként a felek bejelentették, hogy a szervezet Zala vármegyei irodája az egyetemet fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány tulajdonában lévő zalaegerszegi ZalaZONE Parkban talál otthonra.

Az iroda a kis- és középvállalkozások vállalkozásfejlesztésével, hitelprogramokkal kapcsolatos, valamint a vállalkozások és az egyetem együttműködését segítő szolgáltatásokat nyújt majd. Elérhetők lesznek a Széchenyi Kártyaprogramhoz kapcsolódó, valamint innovációs menedzsment és iparjogvédelmi tanácsadások, kutatás-fejlesztési, innovációs és egyéb vállalkozásokat érintő szolgáltatások.

A hivatalos bejelentésen prof. dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke visszatekintett azokra az intézkedésekre – köztük a Széchenyi hitelprogramra –, amelyekkel a kormányzat a kis- és középvállalkozások fejlesztését segítette. „A Széchenyi István Egyetem és a VOSZ között létrejött stratégiai megállapodás részeként Győrben és Zalaegerszegen is kiemelkedő innovációs környezetben nyílhatnak meg a szervezet irodái” – hangsúlyozta. Hozzátette, az iroda szolgáltatásait igénybe vevő vállalkozók – például a hitelprogram ügyintézése okán – olyan közegbe érkezhetnek, ahol az egyetem által hozzáadott tudást is hasznosítani tudják. 

Eppel János, a VOSZ elnöke kiemelte, a Széchenyi Kártya húszéves történetében közel 6500 milliárd forint hitel mintegy 450 ezer vállalkozás működését, fejlődését segítette. A most kialakított partnerség egy másik fontos támogatást, a tudásmegosztást kínálja a vállalkozásoknak. „A környezet, ahol irodánk helyet kap, önmagáért beszél, mert itt a jövő testesül meg, aminek szeretnénk magunk is aktív részesei lenni. Az egyetemmel kötött megállapodásunk a tudást és a gazdaságot, az elméletet és a gyakorlatot kapcsolja össze, a tudás demokratizálását jelenti, amely a vállalkozások erősödésének fontos eleme lehet” – húzta alá az elnök.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője elmondta, a Zalaegerszegen történt beruházások az ország versenyképességéhez járulnak hozzá. A ZalaZONE Parkkal kapcsolatban úgy fogalmazott, jelentős fejlesztések valósulnak meg a területen, amelyek révén az motorja lehet nemcsak a városnak, de az egész régiónak is. 

Ehhez a gondolathoz kapcsolódott Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere, aki kiemelte, hosszú ideje szoros együttműködésben dolgoznak a VOSZ-szal a helyi vállalkozások megerősítése érdekében. Mint mondta, a közös cél, hogy Zalaegerszeg a gazdaság terén is élenjáró legyen.

A köszöntőket követően Eppel János, valamint Balogh Ádám, a VOSZ Zala vármegyei elnöke vette át jelképesen prof. dr. Palkovics Lászlótól annak az irodának a kulcsait, amelyben a jövőben a szervezet új vállalkozásfejlesztési irodája fog működni. 

Szöveg: Széchenyi István Egyetem