Vállalkozás a KATA után

Fotó: Ficsór Dávid
Ficsór Dávid
2022.07.28. 15:47

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara az Adóügyi Kerekasztallal együttműködve szakmai fórumot szervezett a KATA adónem átalakításával kapcsolatban. A rendezvény célja az volt, hogy a szervezet a jelenlegi ismeretek alapján útmutatást adjon és támogatást nyújtson a törvényváltozás kapcsán érintett vállalkozásoknak.

Az érdeklődők online felületen is követhették az eseményt és feltehették kérdéseiket is az előadó szakembereknek. „Az érzékelhető volt, hogy a KATA adónemmel valamit kezdeni kell. Nagyon sokan választották ezt az egyszerű, rendkívül kedvező adózási formát, de tudtuk, hogy ennek a mértékén előbb-utóbb emelni kell. Ennek fényében a kamara több fórumot is tartott, és szakértők bevonásával összeállítottunk egy javaslatcsomagot, hogyan lehetne módosítani a KATA adózási módot. Ehhez képest a törvény egy teljesen új helyzetet teremtett és irreálisan rövid időt adott azoknak a vállalkozásoknak, akik váltani kényszerültek. A kamara továbbra is azt javasolja, 2023. január elsejével lépjen hatályba a KATA módosítások. A másik javaslatunk, hogy a mellékállásban vállalkozók számára maradjon valami rendkívül egyszerű kedvező adózási mód, hiszen ebben az esetben bújtatott foglalkoztatás nem merül fel. Mi továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy a vállalkozásokat segítsük, legyen idejük felkészülni és megalapozott üzleti döntéseket hozni” –mondta portálunknak Kalmárné dr. Hollósi Erika, a megyei kamara titkára.

Ennek keretében tartották a csütörtöki fórumot is. A testület titkára elmondta, azt tervezik, hogy ehhez hasonló tájékoztatókat, konzultációkat szerveznek a jövőben vállalkozásoknak. Ezekbe a rendezvényekbe bevonják a szervezet szakértői testületében közreműködő könyvvizsgálókat, könyvelőket, adótanácsadókat is. Csütörtökön az Adóügyi Kerekasztal szakemberei segítettek a felmerülő kérdések megválaszolásában. „Úgy gondolom, hogy a legkedvezőbb választható adózási forma az egyéni vállalkozók számára az SZJA átalányadózás lenne. Csináltunk kalkulációkat az utóbbi két-három évben és az jött ki, hogy a legalacsonyabb adókulcsa ennek az adózási formának van. Persze azt is szemügyre kell venni, mennyi költsége van az adott vállalkozásnak, ha ez egy bizonyos szintet meghalad, akkor jobban megéri neki a tételes SZJA, cégek esetében pedig a KIVA, vagy a társasági adó” – hangsúlyozta Papp Gábor adótanácsadó. 

Fotó: Ficsór Dávid

Hiába a kedvező feltételek, ezek az adónemek a szakértő szerint jóval nagyobb adóterhet rónak a vállalkozásokra. „A KATA alatt 7-15% volt átlagosan az adóteher, az átalányadózók esetében 20-25% között, a Kft.-k és a tételes adózók esetében 25-30% között mozog ez az éves befizetnivaló.” Papp Gábor hozzátette, azok, akik másodállásban dolgoznak, azok jól járnak az átalányadózással. Mivel nekik a főállásuk miatt nem kell havonta járulékokat fizetni a bér, a garantál bérminimum, vagy a minimálbér után, csak azután kell adóznia, amit igazából megtermel. Egy 40%-os költséghányad esetén – ami a legjellemzőbb lesz a KATA-sokra – éves szinten két millió forintig semmi adót nem kell fizetnie.

Kapcsolódó témák: #híradó | #iparkamara | #kata | #vállalkozás |