Szijjártó Péter: a világ elképesztő mennyiségű áramigény-növekedéssel néz szembe

MTI Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala
2024.04.26. 14:46

A hűtési- és fűtési rendszerek működése, az ipari növekedés és a közlekedés elektromos alapokra átállása miatt hatalmas mennyiségű áramra lesz szüksége a világnak - írta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Facebook-oldalán.

Szijjártó Péter szerint a növekvő áramigény olcsón, hatékonyan, biztonságos és környezetkímélő módon kizárólag nukleáris energiával állítható elő.

“Ezért van nagy jelentősége annak, hogy két fontos csatát is megnyertünk Brüsszelben, amikor is az Európai Unió fenntarthatónak ismerte el a nukleáris energiát, illetve amikor megakadályoztuk a rá kivetendő szankciókat” – írta a miniszter.

Felhívta a figyelmet, hogy Kína élen jár a nukleáris technológia fejlesztésében, Magyarországon pedig „teljeskörű nukleáris ökoszisztéma fejlődött ki”, ezért “érdekeltek vagyunk az ilyen típusú nukleáris együttműködés kialakításában”.

Ma a Kínai Nemzeti Nukleáris Vállalat vezetőivel folytatott tárgyalás alapján meggyőződtem arról, hogy ez nem egyoldalú” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.