Vakvezető kutyák kiképzésére gyűjtenek

Szerző és fotó: Pécskai István
2023.02.24. 20:22

Egy vakvezető kutya értéke felbecsülhetetlen a gazdája számára, mégis, az idehaza élő látássérültek mindössze 1-2 százaléka rendelkezik csak négylábú őrangyallal. A Győri Lions Alapítvány adománygyűjtést szervez, amelynek célja, hogy a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskolát támogassa.

Az illetékesek szeretnék, hogy minél több látássérülthöz kerüljön kutya, amely hű társa lenne a gazdájának. A Győri Lions Alapítvány, amely május 31-ig várja az adományokat a 10103379-47313700-01004006-os bankszámlaszámra (közlemény: vakvezető kutya kiképzése), a gyűjtés apropóján különleges, vacsorával egybekötött, zenés, táncos eseményt szervezett péntek estére a Crystal étterembe.

,,A klubunk minden évben igyekszik február tájékán egy oldott hangulatú rendezvényt szervezni, amelyen a résztvevők nemcsak, hogy nagyon jól érzik magukat, hanem a lelkük is gazdagodik, ha támogatják ezt a nemes célt” – mondta Iván György, az est főszervezője, a klub egyik tagja.

Hozzátette, egy vakvezető kutya felnevelése és kiképzése elképesztően drága, meghaladja az 5 millió forintot.

,,Sajnos ebből az okból kifolyólag rendkívül kevés vak embernek, az érintettek mindössze egy-két százalékának jut kutya. Pedig nagyon fontos lenne, hiszen ha korlátozottan is, de a látássérültek visszakapnák a mozgásszabadságukat” – fogalmazott Iván György.

Borsodi Erzsébet, a Patrónus Lions Club Győr tagjának életét bearanyozza kutyája, a 8 éves Gesztenye, aki a nap 24 órájában minden lépését felügyeli vak gazdájának.

,,Korábban olyan voltam, mint egy óvodás kisgyerek. Ha megfogták a kezem, csupán akkor tudtam kimozdulni a lakásomból. Ha ez nem történt meg, akkor csak otthon ültem, s vártam, hogy valaki jöjjön hozzám. Gesztenye segítségével most már bárhova elmehetek, hat éve élünk együtt. Dolgozom, tanulok, moziba, színházba és különböző rendezvényekre járok. Gesztenye az életet és a szabadságot jelenti számomra. Minden pillanatban arra figyel, miként tud segíteni nekem” – mesélte Borsodi Erzsébet.

TV-s szerkesztők: Pécskai István, Zombai-Kovács Ákos

Kapcsolódó témák: #adomány | #híradó | #kutya | #Patrónus Lions Club |