Vakon is teljes életet él

J. Kovács Andrea Fotó: Vig Norbert
2023.04.26. 12:39

Vakrandi, vaktérkép, vakmerőség – szokatlan szavak egy vak ember szájából. Aki végighallgatta Fóris Norbert parasportoló és dr. Dézsi Csaba András polgármester érzékenyítő beszélgetését a Kossuth Lajos Technikumban, nemcsak egy humorral átszőtt előadással gazdagodott, hanem bepillantást nyert egy látássérült fiatalember mozgalmas életébe.

„Fontosnak tartom, hogy megismerjetek olyan embereket, akik hátránnyal indulnak az életben, mert  bizony hajlamosak vagyunk rá, hogy sokszor a kisebb problémákat is világfájdalomként éljük meg” – mondta bevezetőként dr. Dézsi Csaba András.

A polgármester kérdéseire válaszoló Norbert elfogultság nélkül, közvetlen stílusban beszélt magáról. Kiderült, hogy koraszülöttként, kis súllyal született, s az inkubátoros kezelés következtében veszítette el végérvényesen látását. A közlekedésben Gyömbér, a vakvezető kutya segíti, a gyönyörű négylábú most is elkísérte gazdáját. A mindennapi élethez való legszükségesebb készségeket Budapesten, a Vakok Általános Iskolájában sajátította el. Már itt több fajta sportot kipróbált, aztán a dzsúdó mellett döntött. Azt, hogy jól választott, számtalan sikeres verseny, különböző bajnoki érmek és világkupa is jelzi. Közben a tanulásról sem feledkezett el. Érettségi után a Testnevelési Egyetemen szerzett diplomát, mint az első nappali tagozatos vak hallgató. Ezt még több másik egyetemi oklevél követte. Most a Széchenyi Egyetemen tanul és távmunkában dolgozik. Mindemellett heti nyolc-tíz edzéssel tartja magát szinten. A sport keretet ad napjainak és megtanította fölállni a veszteségekből. 

Fóris Norbert szereti az életét. Már nem akar látni, hiszen így is önálló és független. A látókkal kapcsolatban egyaránt vannak jó és rossz élményei, bár szerencsére utóbbiakból nincs olyan sok. Nem sajnálatot, hanem elfogadást vár az emberektől. „Azt szeretném, hogy minél kevesebb különbség legyen köztünk, s ezért én is mindent megteszek” – hangsúlyozta a látássérült fiatalember. 

Az iskola tanulói élénk érdeklődéssel kísérték a beszélgetést, sok kérdést tettek fel és nagy tapssal jutalmazták a vendégeket. 

TV-s szerkesztő: Kárpát Zsolt

Kapcsolódó témák: #előadás | #érzékenyítés | #híradó | #parasport | #vakság |