Rajzversenyt hirdet a színház

Vajon milyen volt a lápi lény?

P. Csapucha Adrienn Fotó: O. Jakócs Péter
2023.05.10. 11:59

Hatalmas sikert aratott a napokban a Szinetár Miklós rendezte nagyoperett, A víg özvegy, az elmúlt hétvégén pedig az évad zárásaként ősbemutatót tartott a teátrum. A kapuvári lápi lény története elevenedik meg a Kisfaludy Teremben, Hanyistók legendáját Kszel Attila álmodta színpadra. A fordulatokban gazdag előadás jócskán rejteget izgalmakat és vidám pillanatokat.

Számos teória él arra vonatkozóan, hogy vajon milyen volt a kapuvári Hanyistók. Egyesek vallják, hogy csupán egy butácska vízimanó, míg mások úgy hiszik, hogy egy mutáns szörnyeteg élt a hansági lápon. A kapuvári halászok 1749 tavaszán találták meg az elvadult gyermeket, akit egy család befogadott és István névre keresztelt.

„Próbáltam a legendát úgy feldolgozni, hogy csak a tényanyagra fókuszáltam, ami biztosan megtörtént, a mendemondákat pedig nem kapcsoltam hozzá. Ezt a témát német, francia és angol nyelven is feldolgozták, vagyis egy külföldön is ismert csodatörténet. Azt gondolom, hogy egy olyan világban, ahol az álhírek, a félreértések nagyon komoly gondokat okoznak embereknek, ott érdemes felhívni a gyerekek figyelmét arra, hogy milyen negatív hatásai lehetnek ezeknek” – nyilatkozta a Győr+ Médiának a rendező.

Kszel Attila szerint elgondolkodtató, hogy a pletykák nyomán egy szerencsétlen sorsú kisfiú, hogyan válik vérszomjas fenevaddá. Egyúttal rámutat arra is a darab, hogy mit vállalunk, mikor befogadunk valakit, milyen áldozatokkal jár ez a kötelezettség. „Nem tudom, hogy létezik-e a bujdosók városa, de szeretném, ha létezne, ezért írtam meg ezt a történetet” – tette hozzá a rendező.

A címszereplő bőrébe Hajdu Tibor bújt, aki most először találkozott a történettel. „Színészileg óriási kihívás, hiszen a jelenetek többségében non-verbális eszközökkel dolgozom. Fickós feladat, de az egyetemen is voltak néma etűd gyakorlatok, így most azokból tudtam táplálkozni. Mindenki máshogy viszonyul a karakterhez, és tulajdonképpen ezeknek a viszonyulásoknak az egészét kell nekem tűpontosan visszaadnom úgy, hogy közben nem beszélek” – mesélt szerepéről a színész. Fizikailag is helyt kell állnia a művésznek, de élvezi a terhelést, mint mondja gyerekkorában is rengeteget kúszott, mászott, igazi rosszcsontnak tartották, s valójában most is pörgősen éli az életét.

A Vill-Korr Sulibérlet állandó szerzője, Kszel Attila szerint a főhős nem a helyi Loch Ness-i szörny, ő sokkal inkább Kipling Mauglijának karakteréhez hasonlíthatott. Ennek kapcsán a Győri Nemzeti Színház 6-18 éves korig egy rajzversenyt is hirdetett, hogy ki, hogyan képzeli el Hanyistókot. A pályázatokat a teátrum május 18-ig várja postai úton, de az alkotásokat a teátrum szervezési osztályán, portáján is leadhatják a jelentkezők.

Galéria: O. Jakócs Péter