Űristen, de jó ez a tábor!

Szerző és fotó: P. Csapucha Adrienn
2024.07.10. 13:01

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994-ben, immár 30 éve kezdte el szervezni nyári Űrtáborainak sorozatát. A különleges, az érdeklődő középiskolásoknak egy hét intenzív űrélményt adó, szó szerint utazótábor idén Győrbe látogatott, hogy városunkban szerezzen felejthetetlen élményeket a tudós ifjúságnak. Szakmai előadásokkal, bemutatókkal, kirándulással, csapatfeladatokkal de játékos vetélkedővel is készültek az ötletgazdák. Szerdán egy kedvelt tudományos helyszínen, a Mobilisben gazdagodtak új ismeretekkel a felfedező fiatalok.

„Tűzoltó leszel s katona! Vagy Vadakat terelő juhász” – de írhatta volna azt is József Attila az „Altató” című költeményében, hogy asztronauta és tudós. Persze csak kevesen választják ezt a tudományterületet, de ahogy azt az űrtábor is méltán prezentálja, egyre nagyobb az érdeklődés az űrkutatás iránt, kiváltképpen azóta miután májusban kiderült: ki lesz az a szerencsés, aki hosszú évtizedek után magyarként a világűrben teljesíthet szolgálatot. A 32 éves gépészmérnök Kapu Tibor példáját sokan szeretnék követni, de önmagában már az örvendetes, hogy a fiatalok nyitottak, a jövőnket akár nagy mértékben is befolyásoló felfedezésekre.

„Az idei évben rekordszámú középiskolás diák jelentkezett az űrtáborba, amely 1998 után tért ismét vissza Győr városába, vendéglátónk pedig ki más is lehetne, mint a Széchenyi István Egyetem” – kezdte beszélgetésünket Bacsárdi László. A MANT alelnöke, az űrtábor vezetője úgy fogalmazott: az előkészületeket már novemberben megkezdték, hogy szakmailag is szenzációs legyen a vándortábor, a 13-18 év közötti diákok számára. „Az ünnepélyes megnyitón Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos és Kovács Kálmán, a MANT elnöke köszöntötte a résztvevőket, de a hét minden napján izgalmas elfoglaltságokkal készültünk. Köztük olyan előadásokkal, melyet az űrkutatásban jártas hazai szakemberek tartanak, de a tábornak számos gyakorlati része is van, ahol különleges feladatokat, kísérleteket oldhatnak meg a ifjú kutatók” – tette hozzá Bacsárdi László.

Az előadásokon a rakéták tervezése, az űrszondák, az építkezés a Holdon és más égitesteken, valamint a kommunikáció az űreszközeinkkel is szóba kerül. A tábor résztvevői megismerkedhetnek továbbá a világűrjog alapjaitól kezdve a földi ionoszféra jelenségein át a műholdak kiberbiztonságáig, vagyis sok olyan kérdéssel, amelyekről korábban nem, vagy nem ilyen mélységben hallhattak.

„Az idei évben is igyekeztünk sokszínű elfoglaltságot kínálni a jelentkezőinknek. A mostani hét azért is különleges, mert az Európai Űrügynökségnek van egy új hordozórakétája, amit Ariane 6 névre kereszteltek, és ennek az eszköznek a startjára kedden este került sor, így közösen tekinthettük meg táborozóinkkal az exkluzív eseményt” – ismertette a MANT alelnöke.

Győri fiatalok is örömmel jelentkeztek az Űrtáborba, köztük Deák Dóra, aki nem először tagja a tudós csapatnak. „Három évvel ezelőtt egy véletlen folytán találkoztam a táborral, és olyannyira elvarázsolt ez a világ, hogy azóta is rendszeres résztvevője vagyok a nyári alkalmaknak.

Az előadásoknak hála, rengeteg új ismerettel gazdagodhatunk, ráadásul ahogy mindezt prezentálják a szakemberek már az nagyon élvezetes. Mivel nagyon nyitott a társaság így a csapatfeladatok is hatalmas pluszt jelentenek. Szeptembertől fizikus-mérnöki szakon kezdem meg a tanulmányaimat, ez egyfajta alapozás, úgyhogy azt gondolom számomra különösen kézenfekvő a Magyar Asztronautikai Társaság nyújtotta lehetőség” – mesélte portálunknak a tehetséges diák.

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka