Hirdetés
Digitális oktatás a Deákban

Üres padsorok előtt nehéz a tanárnak is

Fotó: Marcali Gábor
Győr+
2020.03.17. 20:42

A vírushelyzet miatt applikációval segítik a digitális oktatást a győri Deák-iskolában is. Az átállásról és az eddigi tapasztalatokról, a diákok nélküli üres padsorok előtt tartott óra „szomorúságáról” az iskola igazgatónője számolt be a Győr+ Médiának.

Hirdetés

A miniszterelnök elrendelte az iskolákban a digitális oktatást a koronavírus okozta helyzet miatt. A diákok hétfőtől nem mehetnek iskolába, a győri Deák-iskolában már megkezdődött az oktatás a Google Classroom applikációban. Az átállásról és az eddigi tapasztalatokról Kovácsné Zimborás Ágnes, a győri Szakképzési Centrum Deák Ferenc Közgazdasági Szakgimnáziumának igazgatója számolt be hangsúlyozva, hogy nagyon rövid idő telt el a bevezetés óta.

„A kollégákkal kialakítottunk egy digitális órarendet, mindenki kapott egy kurzuskódot az említett applikációban. Megterveztük az órarendet tantárgyanként és elkezdődött a munka, bár a számonkérés módjának kidolgozása későbbre várható” – kezdte az eddigiek áttekintését az igazgatónő.

A diákoknak nem kell bejárni az iskolába, de az oktatás nem marad el, ami sok nehézséggel is jár számukra is. A tananyagot egyedül kell, hogy elsajátítsák, mindamellett ahhoz minden segítséget megadnak. A megszokott kommunikációs formák most megszűntek, illetve a számonkérés is változik ebben a helyzetben. Kovácsné Zimborás Ágnes szerint a diákok nagy része már érzi, hogy bizonyos szempontból nehezebb dolga lesz, bár akadnak, akik „szünet illatúnak” érzik még a mostani napokat.

Az igazgatónő már túl van az első digitális irodalomóráján, amit a négy fal között, üres padok előtt vettek fel videóra. „Könnybe lábadt a szemem, amikor végeztem. Rendkívülinek tűnik egy iskola diákok nélkül, de rendkívüli helyzetben van az ország” – érzékeltette az igazgatónő.

Felmérték, hány diák van az iskolában, akik nem rendelkeznek megfelelő technikai eszközzel a tananyag átvételéhez. Nyolc tanulójuknak az iskola kölcsönözni tud számítógépet, és a kollégáknak is segítenek a technikai tudás elsajátításában, így akadálya nincs az online oktatásnak a Deákban. A diákok az iskolában hagyott tárgyaikat el tudták vinni, külön figyeltek közben arra is, hogy kevés tanuló tartózkodjon egyszerre az épületben és a tantermeket már fertőtlenítették.

„A legfontosabb feladatunk a sikeres érettségi és szakmai vizsgák, valamint a tanévzárás. Tantestületünk ezért dolgozik a következő időszakban, hogy mindez zökkenőmentes legyen. Bízom a diákok felelősségteljes hozzáállásában és munkájában is, valamint abban, hogy tanár és diák együttműködése sikeres lesz. Ehhez minden telefonos és e-mailben történő segítséget felajánlunk a tanulóknak, hogy teljesíteni tudjanak” – emelte ki az igazgató a következő hetek, esetleg hónapok elvárását.

Kapcsolódó témák: #Győr+ Rádió | #Oktatás |
Hirdetés