Vízkereszt

Ünnepi szentmisék

Győr+ katolikus.hu
2023.01.03. 13:01

A katolikus egyház január 6-án ünnepli vízkeresztet, Jézus Krisztus megjelenésének ünnepét. A kereszténységben a 4. század elején vált vízkereszt napja liturgikus ünneppé, 312 és 325 között kezdett elterjedni először keleten, majd nyugaton. Három eseményre emlékeztet az ünnep: a napkeleti bölcsek imádására, Jézus megkeresztelkedésére a Jordánban és Jézus első csodájára a kánai menyegzőn.

Vízkereszt főünnepén, január 6-án 18 órakor Veres András megyéspüspök mutat be szentmisét a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szentmise keretében vizet szentelnek és megáldják a lakások bejárati ajtajára ragasztható öntapadós címkéket. Ezen található az évszám, valamint „Chistus Mansionem Benedicat – Krisztus áldása legyen a lakáson” felirat.

Vízkereszt ünnepén reggel 7 órakor lesz szentmise vízszenteléssel a Szent Ignác Bencés Templomban.

A magyarság körében a vízkereszt ünnepéhez kötődően különböző népszokások alakultak ki a századok során. A magyar vízkereszt kifejezés a víz megszenteléséből, megkereszteléséből ered. A víz és a tömjén megszenteléséből alakult ki a házszentelés hagyománya is. Megszentelték a vízzel a házakat és az ólakat, a bölcsőre is szentelt vizet hintettek. Régebben otthon a szenteltvízzel megitatták az állatokat, hogy ne legyenek az év folyamán betegek, vagy az emberek magukra locsolták betegségek vagy rontás ellen. Egyes helyeken a ház földjét is meglocsolták, hogy áldás legyen a házon.

Vízkeresztkor még egyszer meggyújtják a karácsonyfa gyertyáit, szétosztják a megmaradt édességet, a fát tűzre teszik, csak egy ágacskát tűznek belőle a szentkép mögé a gonosz ellen. Délben és este még folyik a vendégeskedés, az esti harangszó után pedig kezdődött a kántálás és a csillagjárás (misztériumjáték), amely a 16. századtól kezdve alakult ki.

Kapcsolódó témák: #szentmise | #vízkereszt |