Ülésezett a vármegyei közgyűlés

Szöveg és fotó: Németh Boglárka
2023.04.21. 16:56

Pénteken ismét ülésezett a Győr-Moson-Sopron vármegyei közgyűlés. Nyolc napirendi pont várt a testület tagjaira, többek között szándéknyilatkozatot fogadtak el a SkyCU Légimentő Egyesülettel és tájékoztatót hallgattak meg a vármegye katasztrófavédelmi igazgatóságának az elmúlt évi tevékenységéről. Emellett döntöttek a 2022-es költségvetési maradvány felosztásáról és bírósági ülnököket is választott a közgyűlés.

Németh Zoltán az ülés elején hangsúlyozta, hogy tizenhárom résztvevő van, így a közgyűlés határozatképes. Elsőként dr. Túri Péter, légimentési szakember állt a pódiumhoz, aki egy három hónapos pilot program lehetőségét vázolta fel, amely kiegészíteni és segítené az állami légimentés folyamatát.

“Alapvetően Magyarországon a légimentés az állami szervezet által, az ország területének durván 80-85 %-án biztosított 15 percen belüli kiérkezés tekintetében. Sajnálatos módon az észak-dunántúli régió területei nem kapnak 15 percen belül helikoptert, ezért hosszú évek, évtizedek várakozása után úgy döntöttünk mi, a légimentés iránt elkötelezett szakemberek, hogy megpróbálunk társadalmi összefogással egy olyan szolgáltatást indítani, aminek a szakmai alapjai, a működtetésének csínja-bínja, a mi tudásunkban és tapasztalatunkban elérhető. Ehhez az összefogáshoz kerestük meg első körben Győr-Moson-Sopron vármegyét, de reméljük, hogy ehhez minél több gazdasági szereplő csatlakozik majd” – hangsúlyozta a szakember.

Az egyik legfontosabb téma a vármegyei katasztrófavédelem 2022-es évi beszámolója volt. Több, mint 3400 esetben vonultak az egyenruhások, melyek mindössze 24%-a volt tűzeset. A legtöbbször balesetekhez siettek, sok volt a viharkár és a lakástűz is, melyek során az önkéntes tűzoltók is segítették őket, hiszen rájuk is nagy szükség van. “Úgy gondolom, hogy egy stabil évet zártunk 2022-ben mind a személyi állomány, mind a beavatkozásaink tekintetében. Ugyanazokat a számokat produkáltuk, mint 2020-ban, mivel 2021-ben kimaradtak a viharok, ezek azonban tavaly szintén magas számban szerepeltek. Az események fele pedig a Győri Hivatásos Tűzoltóságot érintette” –  hangsúlyozta Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője. Az igazgató kiemelte, azokban a lakásokban ahol volt füst és szénmonoxid érzékelő, ott minden esetben elkerülhető volt a tragédia. 

Németh Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke a költségvetés zárszámadásáról is beszélt. “Gyakorlatilag 2 milliárd forintos maradványunk volt, amiből több, mint 300 millió forint szabad maradvány. Ilyen jól még nem sikerült gazdálkodni eddig, nagyon sok projektet tudtunk megvalósítani. Vannak most saját beruházásaink és természetesen a továbbiakban is menedzseljük azokat az önkormányzati pályázatokat, amelyek az európai uniós elszámolási rendszer miatt nagy minőségű munkát igényelnek, amire a humán erőforrás az náluk megvan, és ezt próbáljuk a továbbiakban is jól ellátni” – nyomatékosította az elnök. 

A pénteki testületin ezek mellett megszüntették a Pannonhalma-Sokoró Térségfejlesztési Önkormányzati Társulást is.  

TV-s szerkesztő: Németh Boglárka